“Velika pobjeda Splita”: Vrhovni sud odbio prijedlog banaka o Spaladium areni

Ekonomija 22. ožu 202317:01 1 komentar
Davor Puklavec/Pixsell

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak objavio je u srijedu da je Vrhovni sud odbio reviziju presude Viskoga trgovačkog suda po kojoj Grad nije dužan platiti više od 100 milijuna eura bankama i Sportskom gradu TPN koji su tražili reviziju i time je, kako je istaknuo, vraćena vjera u hrvatsko pravosuđe.

“Prije tri dana dobivena je odluka kojom se prijedlozi Erste banke Austrija, UniCredit banke Austrija i tvrtke Sportski grad TPN u stečaju (koja je upravlja Spaladium arenom) za dopuštanje revizije odbacuju i tako su iscrpljeni svi redovni i izvanredni pravni lijekovi”, rekao je Ivica Puljak na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je tom odlukom Vrhovnog suda konačno poništen arbitražni pravorijek po kojem je Grad Split trebao namiriti tih više od 100 milijuna eura bankama kreditorima. Nekoliko puta je ponovio kako je arbitražni pravorijek bio nezakonit.

Arbitražni postupak se vodio 2016. godine pred arbitražnim sudištem Hrvatske gospodarske komore. Arbitri su bili Dragan Bolanča, Davor Babić i Igor Periša.

Visoki trgovački sud poništio je pravorijek arbitraže po kojem je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i po kojem su prava i obveze privatnog partnera prenesena na Grad, podsjetio je Puljak.

“Nakon toga su dvije strane banke – Erste banka Austrija, UniCredit banka Austrija i tvrtka Sportski grad TPN iskoristili pravni lijek i pokušali pri Vrhovnom sudu RH ishoditi prihvaćanje njihova prijedloga za dopuštenje revizije, ali je Vrhovni sud sad odbacio taj prijedlog. Pravomoćne odluke Vrhovnog suda RH i Visokoga trgovačkog suda RH učvršćuju vjeru u hrvatsko pravosuđe”, rekao je Puljak.

Odvjetnik Kruno Peronja, koji je zastupao Grad Split u tom sudskom procesu, rekao je da je riječ o vrlo zahtjevnom i složenom procesu koji je trajao sedam godina.

“Izražavam zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda, ali i dalje sam oprezan jer imamo još sporova s bankama i vjerujem da ćete me razumjeti što ne mogu više o tomu reći”, rekao je Peronja.

Prof. Kružić: Velika pobjeda, otklonjena pogibelj za Grad

Suradnik odvjetnika Peronje prof. Dejan Kružić je istaknuo kako je to velika pobjeda za Grad Split.

“Postoje još dva spora, ali ona nisu u ovom trenutku za komentar jer treba pustiti pravosuđu da o njima kaže mišljenje, odluku, presudu ili slično. Ovo je iznimno velika pobjeda Grada Splita i kamo sreće da je u drugim arbitražnim postupcima u kojima je sudjelovala Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate, rekao je i dodao da po njegovim spoznajama “nažalost sve arbitraže RH sa stranim elementom slabo završavale po Hrvatsku.”

Kako je istaknuo, ključno je da je pravomoćno i konačno otklonjena pogibelj u visini, skoro polovine godišnjeg proračuna.

“Tu pogibelj je netko nezakonito nametnuo ovom gradu i ovim građanima, rekao je Kružić. Na pitanje novinara tko ju je nametnuo, odgovorio je da su to oni koji su napisali arbitražni pravorijek.

Splitski HDZ: Zahvala bivšem gradonačelniku koji je počeo mukotrpni proces

Splitski HDZ je danas priopćio kako je sve razveselila vijest da je na Vrhovnom sudu odbijen zahtjev banaka za reviziju presuda kojim se Grad Split pokušao teretiti za vrtoglavi iznos od 85 milijuna eura.

Kako je u priopćenju istaknuo potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Budimir, odluka Vrhovnog suda konačna je završnica dugotrajnog i mukotrpnog procesa kojeg je počeo gradonačelnik Andro Krstulović Opara u velikoj želji da Grad i građane zaštiti od “velikog nasrtaja stranih banka s kojim se suočio.”

Budimir je zahvalio bivšem gradonačelniku Krstuloviću Opari na, kako se izrazio, iznimnome angažmanu na ovome pitanju, te “odvjetnicima koji su kvalitetno zastupali interese našega grada u ovom dugotrajnom sudskom postupku, kao i svima u Gradskoj upravi koji su radili po ovom pitanju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare