Velika potražnja za radnicima u turizmu. Pogledajte kako se kreću plaće kuhara

Ekonomija 03. ožu 202421:00 0 komentara

Pripreme za turističku sezonu u punom su jeku no jedan problem ponavlja se već godinama - nedostatak radne snage. Iako su plaće u ugostiteljstvu rasle pa tako iskusni kuhari mogu računati na plaću od oko dvije i pol tisuće eura, nema ih dovoljno pa su rješenje još jednom - strani radnici.

Naš Borna Šmer posjetio je kuhinju u kojoj su zaposleni domaći radnici. Lijepo, nema sumnje jer hrvatske se profesionalce sve rjeđe viđa u našim restoranima. Pa kako je to ovdje moguće, a drugdje ne?

“Nisam samo suvlasnik i šef kuhinje, ja sam im prije svega kolega. Uredno radim s njima, pomažem im, uvijek sam tu kad im zatreba”, rekao je Dean Pejović, šef kuhinje i suvlasnik restorana.

Kakve su plaće?

U boljim restoranima iskusni kuhari mogu zaraditi od dvije i pol tisuće eura naviše. Kuharima početnicima plaće se kreću od tisuću dvjesto do tisuću i pol eura.

“Svi imaju slobodan dan, uredno su plaćeni, imaju svoje radno vrijeme, znaju po tjednom rasporedu kad rade, kad su slobodni, imaju i godišnji naravno, tako da maksimalno smo se trudili privući naše ljude”, navodi Pejović.

N1

I uspjeli su, no usprkos dobrim uvjetima nisu svi te sreće… Razloga je mnogo.

“Dođu iz škole, nemaju iskustva, traže neke plaće koje mi, realno, ne možemo ispuniti, ako čovjek ne može samostalno biti u smjeni, ako vi morate biti uz njega, znači on nije kuhar”, govori ovaj suvlasnik.

Neki se okreću stranim radnicima

No u drugom restoranu morali su zaposliti strance.

“Za vrijeme korone puno je ugostiteljskih djelatnika promijenilo profesiju i išlo u neke druge vode, a između ostalog, 500 tisuća Hrvata je u zadnjih 10 godina otišlo po nekakvoj Irskoj, Njemačkoj, Austriji itd. Znači nema ih. Naših ljudi nema”, kazao je suvlasnik restorana Marko Radojčić.

N1

Pa je on u svome restoranu zaposlio troje Filipinaca. Među njima i šefa kuhinje – Jovita Balanija.

“Zadovoljan sam radom u Hrvatskoj, dobro je. Moj je poslodavac dobar i jako je ljubazan prema nama, prema stranim radnicima”, govori ovaj kuhar.

Smještaj i režije su mu plaćeni, obrok ima u restoranu, a i plaćom je zadovoljan. Najteže je bilo naučiti spremati jela ovih prostora, ali i tu se snašao.

“Mi smo stranci pa ne poznajemo vašu hranu! Tako da moramo puno učiti i vježbati… Ali lijepo je naučiti pripremati vaša jela. Ćevapčići, gurmanska, da”, rekao je.

N1

Potražnja za radnicima

Procjenjuje se da će ove sezone nedostajati oko 60 tisuća radnika. Problem je to koji muči i male hotelijere. U 45 godina karijere Milan Sesar za stranom radnom snagom nije morao posezati… Sve do prošle sezone.

“Sad mi treba jedan kvaliteta kuhar, jedan pomoćni kuhar, jedna sobarica, jedna čistačica… Vi ih pripremite, a ne znate hoće li vam ostati, kroz ugovor ih ne možete primorat da bi ostali do listopada, do kraja sezone”, kaže Sesar koji je vlasnik boutique hotela.

Jer čim shvate da im se zapadnije pružaju bolje prilike, trbuhom za kruhom, odlaze ondje gdje će im uvjeti biti još bolji. I opet smo na početku priče…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!