Veterinar o divljim svinjama: Ne dolaze one k nama, mi smo došli k njima

Vijesti 22. lip 202210:15 > 11:25
Izvor: N1

Veterinar dr. Žarko Ćirić gostovao je u Novom danu i razgovarao s našom reporterkom Ivanom Kopčić te komentirao sve češće snimke divljih svinja na rubnim dijelovima grada kao i jučerašnji napad na psa na području Mikulića i Bijenika.

“Divlje svinje rade što su prisiljene”, kaže dr. Žarko Ćirić i dodaje: “Vjerojatno smo ušli u njihova staništa gradeći kuće, vozimo motore krozu šumu, smanjili smo im izvor hrane. Nisu možda došle kod nas, nego smo mi došli mi k njima i naš suživot i naši putovi se križaju i jednostavno smo fizička dva dijela pa u isto vrijeme na istom mjestu radimo probleme jedni drugima.”

VEZANE VIJESTI

Sumnja da se može dogoditi da dođu do samog centra grada: “Sumnjam jer ono po što su došle, prije će naći na periferiji. Došle su po hranu, naći će kontejnere i vrtove koji nisu ograđeni.”

Na pitanje jesu li takvi izleti divljih svinja uobičajeni i sjeća li ih se, Ćirić odgovara: “Takvih se stvari ne sjećam. Sjećam se da smo učili o najezdama miševa, voluharica, ali ne o najezdama divljih svinja. Mislim da smo previše stisnuli prirodu i to sad izlazi iz te prirode, šume, curi kao iz probušene vrećice za majonezu. Životinje moraju negdje živjeti i tražiti hranu, pritisnuli smo ih.”

Govoreći o mogućem rješenju rekao je da stručnjaci moraju prebrojati koliko imaju kvadrata staništa te smanjiti njihovu populaciju.

“Sad biramo – mi ili svinje. Ne moramo ubijanjem smanjiti broj, ali ne smijemo ni biti dvolični – želimo li ljude u podsljemenskoj zoni ili želimo svinje? Ili je moguć suživot”, pita Ćirić.

Građanima savjetuje da ne paničare ako se susretnu s divljom svinjom: “Bitno je shvatiti ima li svinja mladunčad. Ako ima, ukipite se, ne bježite jer ako pobjegnemo, onda smo prijetnja. Praviti se da nas ne zanima, koračić – dva za odmak. Bez bježanja i mahanja. Obostran je strah, a ako osjete da se bojimo, onda će se odvažiti da nam nešto naprave.”

Na pitanje zašto napadaju pse, Ćirić objašnjava: “Oni vide komad mesa. Tko ih lovi po šumi osim lovaca? Pa psi. One su to vjerojatno naučile da su im neprijatelji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar