VIDEO / Danas u Hrvatsku stižu Rafalei: “Čut ćete ih, javit će se”

Vijesti 25. tra 202406:59 0 komentara
Marko Lukunic / Pixsell / ilustracija

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa, danas oko 12.30 u Hrvatsku u Zagreb stiže prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske. Dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

MORH je objavio da će biti organiziran svečani doček. “Svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, održat će se u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine s početkom u 12:30 sati.

“Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ivan Anušić / Facebook

Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec”, objavio je MORH.

Ostalih šest Rafalea doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine, kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

Anušić: Sve je spremno

Ivan Anušić, ministar obrane u bivšoj HDZ-ovoj vladi, objavio je na X-u da je sve spremno za dolazak Rafalea” najavio je Anušić.

“Sve je spremno za dolazak prvih šest Rafala u Hrvatsku! Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1:40 h, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora. Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade RH i MORH-a u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine!” napisao je Anušić.

O dolasku prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea, nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorio je za HTV brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

“Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se”, najavio je Tretinjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!