VIDEO Zastupnici u traperu: “Želimo osvijestiti da žrtva nikad nije kriva”

Vijesti 26. tra 202312:30 0 komentara
N1

Dio saborskih zastupnika danas je u Sabor stigao u trapericama, na prvu neprimjerenom odjevnom predmetu za takvu instituciju. No, za to su imali jako dobar razlog.

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o nasilju nad ženama kad je riječ o seksualnom nasilju.

Započet 1998. godine kao lokalna kampanja za osvještavanje problema okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova koji se vežu uz seksualno nasilje, Denim day ili Dan trapera prerastao je u globalni pokret u kojem sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta, objašnjava nevladina udruga Ženska soba.

Ideju o podizanju svijesti o ovoj važnoj temi i borbu protiv predrasuda podržali su mnogi saborski zastupnici. “Kako se znamo svi ujediniti oko važnih tema i probema”, rekla je Sabina Glasovac prije skupnog fotografiranja.

Potom je objasnila: “Ova kampanja organizirana je jer želimo iskazati podršku svim žrtvama seksualnog nasilja i osvijestiti važnost da je bitno onemogućiti okrivljavanje žrtava, a time moramo razbijati tabue i mitove koji se vežu uz seksualno nasilje i koji žrtvu dodatno viktimiziraju i ugrožavaju.

Traži se tisuću obrazloženja i razloga zašto se neka osoba našla u situaciji da je seksualno zlostavljana ili silovana, želimo poručiti da nasilje nema opravdanje i želimo poručiti žrtvama da smo uz njih, da ćemo učinti sve da senzibiliziramo javnost, donosimo dobre politike i unaprijeđujemo zakone kako bismo spriječili silovanja.”

Istaknula je da se prema podacima MUP-a 2022. broj prijavljenih kaznenih djela silovanja povećao se za 11 posto, a u odnosu na 2020. čak 39 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!