Vlada donijela Program državne potpore za koji je osigurano 121 milijun kuna

Vijesti 04. ožu 202114:26 > 14:27 0 komentara
N1

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu, za što je osiguran 121 milijun kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpora u iznosu od 51 milijun kuna odnosi na sektor mliječnih krava, potpora od 18,5 milijuna kuna za uzgoj rasplodnih krmača, 42 milijuna kuna za proizvodnju duhana, 8,5 milijuna kuna za sektor maslinovog ulja i potpora od milijun kuna za udomaćene i domaće sorte poljoprivrednog bilja.

Ukupni iznos od 121 milijun kuna planiran je na pozicijama Ministarstva poljoprivrede u državnom proračunu, kao i projekcijama za 2022. i 2023. godinu, istaknula je Vučković.

Cilj programa je unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, unaprjeđenje proizvodnje duhana i maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja.

Isplate za iznimno osjetljive sektore za koje se zahtjev podnosi za 2021. predviđaju se u sljedećoj godini, odnosno u 2022. godini.

Do kraja godine zakonski okvir

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo financija da, kao budući izdavatelj kovanog novca eura, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) do kraja ove godine izradi prijedlog zakona i drugih potrebnih akata u kojima će se Ministarstvo financija utvrditi kao nadležno tijelo za izdavanje kovanog novca eura. Tim će se propisima urediti postupak i uvjeti izdavanja kovanog novca eura te planiranje, izrada, sigurnost, pohrana, upravljanje pričuvama, obrada, opskrba, zamjena, povlačenje i uništavanje kovanog novca eura.

Naime, sukladno Zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci, HNB ima isključivo pravo izdavanja novčanica i kovanog novca kune, a Hrvatska u uvođenju eura slijedi praksu najvećeg broja zemalja europodručja, u kojima je izdavatelj kovanica eura resor financija.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija podsjetio je da je Vlada krajem prošle godine usvojila Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, a jedna od značajnih aktivnosti u tomu je i postupak izdavanja kovanica eura.

Sukladno tomu zaključkom je Ministarstvo financija zaduženo da do kraja 2021. godine predloži zakon i druge potrebne akte kojim će to Ministarstvo biti utvrđeno kao nadležno tijelo za izdavanje kovanica eura.

Vlada je ujedno podržala i Hrvatski novčarski zavod u aktivnostima pripreme kovnice za izradu kovanog novca eura s nacionalnom stranom, naglasio je Marić.

Naime, Hrvatski novčarski zavod od početaka rada (1994. godine) kuje kovanice kune za svog osnivača – Hrvatsku narodnu banku, koja ima isključivo pravo izdavanja novčanica i kovanica kune i odgovorna je za sve poslove u vezi novčanica i kovanica kune.

Kovnica za kovanje eura mora dobiti odobrenje Europske komisije, nakon što ispuni kriterije odnosno sve zahtjeve za dobivanje dozvole za kovanje, podsjetio je Marić, dodajući kako je zaključkom Ministarstvo financija zaduženo da do kraja godine utvrditi i moguće poslovne modele odnosa s Hrvatskim novčarskim zavodom.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila nekoliko zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim pa je tako u prvo čitanje poslan prijedlog zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu, a u drugo čitanje izmjene Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!