Vlada imenovala Željka Topića za člana VEM-a, priložio je preporuku Jandrokovića

Vijesti 02. velj 202320:13 0 komentara
PIXSELL/Patrik Macek

Vladajući su podržali predložena tri kandidata za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM), ali oporba je izrazila nezadovoljstvo kandidatom Željkom Topićem koji je u dokumentaciji priložio i preporuku Gordana Jandrokovića iz 2009. godine kada je bio ministar vanjskih poslova.

Vladin prijedlog, kojega je podržao i Odbor za informiranje i medije, je da se za članove VEM-a ponovno, na pet godina, imenuje Anitu Malenicu i Davora Marića te kao novog člana Željka Topića.

Navodeći kako Most prijedlog neće prihvatiti, Nino Raspudić (Klub Mosta) je pojasnio da nemaju ništa protiv kandidata Malenice i Marića, koji su bili i u prethodnom mandatu. No, lakrdijom je ocijenio kandidaturu Željka Topića koji je u svojoj dokumentaciji za natječaj priložio i preporuku iz 2009. godine dok je Gordan Jandroković bio ministar vanjskih poslova.

“Pa nisu vam ovo Hrvatske šume, ovo je VEM. Što će mu Jandrokovićeva preporuka za to”, upitao se. Upozorio je i da je Jandroković sada predsjednik Hrvatskog sabora, tijela koje će o kandidatima odlučivati većinom glasova zastupnika.

Također, drži i da nije bila jasna ni procedura izbora, ni po kojim kriterijima se vodila Vlada pri odabiru kandidata.

Uime predlagatelja državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl pojasnio je da se preporuka Jandrokovića odnosi na 2009. godinu kojom je podržao Topićevu kandidaturu za zamjenika glavnog direktora Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Ahmetović: HDZ i Vlada ne žele jačati VEM već ga žele eutanazirati

I Mirela Ahmetović (Klub SDP-a) smatra kako je “poprilično neinteligentno” od Topića to što je priložio Jandrokovićevu preporuku iz 2009. godine. Upitala je i zbog čega je bila tako niska transparentnost pri odabiru predloženih kandidata i zbog čega javnost ne može znati ništa o kvalifikacijama, kvalitetama i iskustvu drugih kandidata.

Smatra kako HDZ i Vlada ne žele jačati VEM već u potpunosti žele eutanazirati rad te institucije, slično kao i sa Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Ističući važnost VEM-a, Jelena Miloš (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je da se ono treba popunjavati kvalitetnim ljudima, a ne ni po kakvom stranačkom ključu i stranačkom kadroviranju. Upozorila je i da je stranačko kadroviranje nepošteno i koruptivno te dugoročno demotivira dolazak kvalitetnih ljudi na potrebne funkcije, od čega najveću štetu imaju ta tijela, mediji i građani.

I Miloš smatra da preporuka predsjednika Sabora u slučaju izbora u neovisno regulatorno tijelo neumjesna i njezin klub je vidi kao spornu. Također, problematičnom smatra i proceduru izbora kandidata.

Borić: Oporba izvrće činjenice

Odgovarajući na kritike oporbe da izbor kandidata nije transparentan Josip Borić (Klub HDZ-a) rekao je kako oporba izvrće činjenice jer sve piše u materijalima. Također, kazao je i da svi koji su se prijavili na natječaj su mogli priložiti što god su htjeli.

“Nitko nema pravo obezvrijediti neku osobu zato što je prije 14 godina dobila preporuku koju je mogla dobiti od Vlade putem ministra vanjskih poslova. To ne valja”, rekao je.

Upozorio je i kako se na transparentnost pozivaju oni koji su su održali izborne skupštine za koje nitko nije znao već se za njih saznalo u priopćenjima nakon 15 dana. “Stranke se osnivaju u dnevnim boravcima, u nekakvim zgradama. I ti nas prozivaju na transparentnost procesa”, poručio je. Borić je kazao i da ne vidi grešku u niti jednom predloženom kandidatu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!