Vlada odgovorila: “Premijer se informirao, ali nije utjecao na odluke”

Vijesti 28. sij 202319:21 2 komentara
N1/Ivana Tomić

Vlada je odgovorila na na pisanje Telegrama kako je softver, zbog čije nabavke bivšu ministricu Žalac sada čeka suđenje, 27. travnja 2017. prezentiran osobno premijeru Plenkoviću.

Vladin glasnogovornik Marko Milić tvrdi da se radi o jednom u nizu mnogobrojnih radnih sastanaka s predstavnicima resora u Vladi, održanom na zahtjev tadašnje ministrice, a vezano uz bazu podataka za korištenje EU fondova.

“Premijer se očito o tome informirao, što nije sporno, jer i inače redovito komunicira o nizu tema s ministrima. No, niti on niti taj sastanak nisu imali nikakav utjecaj na odluke vezano uz softver ili uz odabir kompanije, što je jasno iz cjelokupnog procesa”, kažu iz Vlade.

Riječ je, o softveru koji je bivša ministrica Žalac platila 12,9 milijuna kuna, iako je realno koštao manje od 3 milijuna. Tu je činjenicu Telegram otkrio još 2019., a na kraju je naše navode potvrdio Ured europskog tužitelja prema čijem je nalogu Žalac uhićena.

Podsjetimo, u javnost su izašli detalji razmjene poruka između bivše ministrice europskih fondova, Gabrijele Žalac, i nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac. Prema pisanju Jutarnjeg lista, europski istražitelji izdvojili su to kao dokaz protiv Žalac u aferi koja umjesto Software dobiva ime Smradex zbog sadržaja poruka.

U tom istom razgovoru dvije HDZ-ovke spominju podršku osobe AP, a i sama Rimac daje izravnu podršku Žalac.

“Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve”.

U razgovoru o softveru koji je uslijedio par dana kasnije, Gabrijela Žalac poručuje: “Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije”.

“Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru”, nastavlja Rimac. “Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze”, odgovara Žalac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare