Zbog afere Smradex oporba ponovno zove glavnu državnu odvjetnicu u Sabor

Vijesti 28. sij 202319:11 0 komentara
N1

U javnost izlaze detalji razmjene poruka između bivše ministrice europskih fondova, Gabrijele Žalac, i nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac. Prema pisanju Jutarnjeg lista, europski istražitelji izdvojili su to kao dokaz protiv Žalac u aferi koja umjesto Software dobiva ime Smradex zbog sadržaja poruka.

U porukama se na više mjesta spominje AP. Mostovcima je dovoljno da zaključe o kome se radi i da u Sabor pozovu glavnu državnu odvjetnicu da objasni je li se zbog osobe AP taj predmet kiselio u njihovoj ladici.

U tom istom razgovoru dvije HDZ-ovke spominju podršku osobe AP, a i sama Rimac daje izravnu podršku Žalac.

“Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve”.

U razgovoru o softveru koji je uslijedio par dana kasnije, Gabrijela Žalac poručuje: “Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije”.

“Plenković bi trebao doći na ispitivanje!”

“Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru”, nastavlja Rimac. “Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze”, odgovara Žalac.

Prije nego su Gabrijela Žalac i Josipa Rimac završile iza rešetaka, razmjenjivale su poruke u kojima se na više mjesta spominje AP.  Mostovcima je jasno tko je AP pa pokreću inicijativu da u Sabor dovedu glavnu državnu odvjetnicu.

“Iz razloga što je nevjerojatno da bi Andrej Plenković trebao doći na ispitivanje zbog afere Software i mi bismo htjeli pozvati državnu odvjetnicu da nam se izjasni po tom pitanju”, veli Zvonimir Troskot, saborski zastupnik Mosta.

Potpis za saborsku inicijativu dat će SDP. Jer potpuno je jasno koja je uloga Andreja Plenkovića u ovoj priči, kaže Peđa Grbin.

“Ne mogu se oteti dojmu da inicijali AP u određenim porukama u ovoj Smradex aferi imaju veze s time. Ako pročitate te poruke vidjet ćete da je AP ili bio potpuno nesposoban da vidi što mu se događa iza leđa ili je bio uključen. Trećeg odgovora nema”, kaže predsjednik SDP-a.

HDZ-ovci: “AP može biti bilo tko”

HDZ-ovcima je sve to smiješno i tragikomično. Smatraju da slaba oporba svaki dan izmisli neku temu. 

“Sad ja očekujem sutra, nedjelja je, nemate o čemu izvještavati, da bude pojava bijelog medvjeda na Medvednici. A možda na njemu jaši Andrej Plenković ili AP”, kaže novi predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Željo Reiner i dodaje da deseci tisuća ljudi ima inicijale AP.

Žalac i Rimac na pozive N1 televizije ne odgovaraju. Odvjetnica bivše ministrice poruke ne želi komentirati, dok odvjetnica Josipe Rimac poručuje da ona nema veze sa slučajem niti je optužena. A hoće li se Zlata Hrvoj Šipek odazvati pozivu u Sabor iz DORH-a odgovoraju tišinom.

Podsjetimo, već se jednom morala pravdati zašto nije pokrenula istragu već je to učinio Ured europskog tužitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!