Vlada priprema paket mjera zbog rasta cijena energenata, očekivanja su velika

Vijesti 07. velj 202220:32 > 20:35
gorivo, benzinska postaja, benzinska pumpa, cijene goriva, poskupljenje goriva
Dusko Jaramaz / PIXSELL / Ilustracija

Zamrzavanja posljednjih dana i nema previše jer su temperature za ovo doba godine iznadprosječno visoke, ali bit će - zamrzavanja cijena goriva.

Drugi put u nekoliko mjeseci Vlada je posegnula za uredbom kojom je na mjesec dana fiskirala cijenu benzina na 11,37 kuna, dizela na 11,29 kuna te plavog dizela na 6,50 kuna.

Premijer kaže da Vlada ovime pokazuje da vodi računa o svojima građanima, iako se ne radi o tržišnoj metodi. Nema odgovora zašto se dopustilo da cijene odu toliko gore jer zadnji puta zamrzavanje cijene je bilo na 11,10 kuna za benzin i 11 kuna za dizel.

N1

Brojači aparata na benzinskim crpkama mjesec dana će pokazivati istu cijenu. Zamrzavanjem vlada želi pomoći građanima i poduzetnicima, poručuje premijer.

“Dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku. Takav je ovaj naš mandat da moramo stalno zbog niza okolnosti koji imaju vanjski karakter donositi odluke u kojima pokazujemo da država vodi računa o svojim građanima, o njihovom standardu, u ovom konkretnom slučaju i građanstvu i o gospodarstvu kada je riječ o naftnim derivatima”, kaže Andrej Plenković.

Za poduzetnike to su sve sitne intervencije.

“Poslodavci su načelno protiv administrativnih zamrzavanja cijena, mislim da to dugoročno dovodi do nestašica osim naravno u slučaju monopola. Pa to će dijelu poduzetnika malo olakšati situaciju. Naravno da je to važno za sektor prijevoza i svim onim sektorima koji imaju značajne troškove goriva, međutim to neće nama omogućiti dugoročnu održivost. To će olakšati kratkoročno tim kompanijama da ne idu u gubitke i bankrot”, kaže Mihael Furjan iz HUP-a.

No, neki bi mogli u bankrot zbog cijene plina. Računi za siječanj bit će i za 30 posto veći od onih za prosinac, koji su već šokirali poduzetnike. Odgovoran je Središnji državni ured koji je kroz objedinjenu javnu nabavu umjesto fiksne cijene dogovorio promjenjivu koja se veže za kretanje cijene plina na regionalnim burzama. Tako se radi još od 2016., odgovara resorni ministar.

“Ne bih rekao da je vrijeme pokazalo da su pogriješili zato što imamo razdoblje koje ni na koji način nije nitko mogao predvidjeti. Godinama prije toga ta metodologija se pokazala ispravnom i nije bilo nikakvih problema”, kaže Tomislav Ćorić.

vezane vijesti

Poduzetnici očekuju od vlade dugoročne mjere, prije svega porezno rasterećenje.

“Mi očekujemo da vlada dođe što prije s kompenzacijskim paketom mjera kako olakšati poduzetnicima ovu situaciju”, kaže Furjan.

Sindikati traže širu primjenu socijalnih vaučera.

“Da bi taj iznos trebalo dizati na 300, 350 ili 400 kuna i da bi sasvim sigurno trebalo proširiti i obuhvat građana. Tu više nije samo pitanje onih energetski siromašnih ili onih najsiromašnijih. Mi ovdje moramo govoriti o gotovo polovici populacije pa i više koja će biti ugrožena ovakovim povećanjem cijena”, kaže šef Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

Ministar za socijalu otkriva da pripremaju kompenzacijske mjere za poduzetnike koji pružaju usluge sustavu skrbi za najranjivije – djecu, starije i osobe s invaliditetom.

“Kako to povećanje ne bi rezultiralo time da se ili ne pruža skrb kakva je potrebna ranijim skupinama ili kako ti koji pružaju usluge ne bi na kraju odustali od toga”, objašnjava ministar rada i socijalne politike, Josip Aladrović.

“Mi ćemo izaći s cjelovitim paketom – i socijalni dio i dio gdje će HEP podnijeti svoj teret i naknade i porezni dio koji će ublažiti to maksimalno moguće, govorim i o struji i o plinu”, poručio je šef Vlade, Andrej Plenković.

Vladin paket se još čeka, a travanj je sve bliže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.