Plenković potvrdio: Vlada ponovno ograničava cijenu goriva

Vijesti 07. velj 202214:12 > 19:20 8 komentara
N!

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik te stranke, Andrej Plenković, objavio je da će Vlada ponovno zamrznuti cijene goriva.

Plenković je rekao kako je sastanak o izmjenama Ustava u BiH bio prigoda da Dragan Čović izvijesti o pregovorima u Neumu. “HDZ daje podršku HDZ-u BiH, HNS-u u BiH u pregovorima koji će omogućiti da se uvažava promjene Ustava u predmetima Sejdić-Finci i Ljubić i da se na taj način postigne dogovor o limitiranim promjenama Ustava koje će omogućiti Hrvatima da imaju legitimno izabrane predstavnike”, kaže premijer.

“Poručili smo da je najvažnije zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u BiH čime će se omogućiti da se pregovori nastave u konstruktivnom duhu i dođe do rješenje koja će biti prihvatljivo za sve”, kaže Plenković dodajući da je najavljen nastavak pregovora te da daju potporu nastavku tih pregovora.

Ograničava se cijena goriva

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ranije je rekao da će “Vlada danas reagirati” zbog velikog poskupljenja barela nafte na međunarodnim tržištima. Premijer Plenković je sada rekao kako će Vlada ponovno limitirati cijene eurosupera na postojićeih 11,37 kn, a drizel na 11,29 kn. Ovaj put bit će limitirana i cijena plavog dizela na 6,5 kuna.

“Ovime dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku”, kaže Plenković dodajući da na ovaj način Vlada pokazuje da država vodi računa o građanima.

Čovićeve poruke iz Banje Luke

Na pitanje o Čovićevoj izjavi “Čuvajte RS”, Plenković kaže kako misli da je cijela poanta Čovićevog posjeta Banjoj Luci to da je on htio poslati poruku da treba poštivati koncept Daytonskog mirovnog okvira. “Ono što je po meni sljedeći korak je da se u razgovore između stranaka uključe i predstavnici Srba”, kaže Plenković.

“Politika Vlade RH je poštovati Bosni i Hercegovinu i njen integritet”, kaže premijer.

Trošarine

Na pitanje zašto je gorivo u Hrvatskoj najskuplje u okruženju, Plenković kaže kako je Vlada u listopadu reagirala i smanjila udar na građane. “Cijene se formiraju na tržištu, ne određuje iz Vlada, ta su vremena davno iz nas. Sad smo se odlučili na korak koji je dobar za građane. Vidjeli ste da se benzin trošio i do sada”, govori premijer dodajući da cijene i u susjednim zemljama variraju. “Ako ovi koji distribuiraju gorivo imaju prostora da spuste cijenu, neka spuste, ja sam za”, kaže.

Trošarine su okviru onih u EU-u, kaže premijer.

Dizajn eura s kunom na naličju

“Šteta”, kaže premijer na pitanje o dizajnu novčanice kune koji se pretvorio u aferu. “Očito je riječ o ljudima koji nisu vodili računa koji nisu vodili računa da živimo u svijetu gdje je sve provjerljivo. Ne opravdavam nikog, vidim da je ovaj mladi čovjek sam povukao svoje rješenje. Trebao je nazvati autora fotografije i dogovoriti se s njim.

“Ono što je bitno je da je Komisija za novac gledajući ta rješenja da izabere dizajn i da idemo dalje”, govori premijer.

Ubojstva

“Nema nitko u svijetu lijek za kretene”, kaže premijer na pitanje o ubojstvima žena u Splitu i Rijeci.

“Imate, nažalost, neke ljude koji imaju velikih problema sami sa sobom. Mi smo postrožili zakone, ako treba postrožit ćemo još. Ali i da postrožite zakone, kako ćemo izbjeći ovo? Nažalost takvih ljudi među nama ima”, kaže Plenković.

Odgovarajući na pitanja o mogućem ukidanju covid-potvrda, Plenković kaže kako “nma što dodati u odnosu na ono što je rekao Božinović”.

Govoreći o suradnji s Hrvojem Zekanovićem, Plenković kaže da je njegov najveći politički krimen to što je rekao da se treba cijepiti. “Ako on želi podržavati Vladu, neka to kaže”, govori.

Cijene plina

Na pitanja o cijeni plina, Plenković kaže kako je Zagrebačka plinara znala da će biti poskupljenja plina kad se u ljeto donosila odluka o cijenama. “Ovo što se u Hrvatskoj događa, da imamo zamrznutu cijenu do 1. 4. sprečava udar na građane”, kaže premijer dodajući da su ovo izvanredne okolnosti i da će se donijeti cijeli paket koji će ublažiti situaciju.

Damir Vanđelić

“Izbjegavam ga komentirati već dugo”, kaže Plenković na pitanje o Damiru Vanđeliću. Dodaje da Vanđelić “za članstvo u NO-u” mjesečno dobivao više nego što je premijerska plaća i usuglašavao se sa svim odlukama. “To je potpuno deplasirano”, kaže premijer pitajući se je li etički ispravno da netko tko godinama sjedi u NO- u prima 25 tisuća kuna, sada kad više nije u NO-u, upozorava na nepravilnosti.

“Mi se moramo zapitati gdje je busola”, kaže premijer poručujući “neka se on sjeti tko ga je tako stavio, koliko je tamo bio i koliko je novca zaradio”.

“Puno smo toga prešutili koji su bili sadržaji naših razgovora prije lokalnih izbora… Da smo htjeli podržati Bandića, ne bismo s njim uopće razgovarali, s ovim je sve rečeno”, zaključuje Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare