“Nema ZDS-a u kontekstu Domovinskog rata, ili si glup ili proustaški nastrojen”

Vijesti 20. tra 202310:33 3 komentara
N1

Povjesničar Hrvoje Klasić u Novom je danu komentirao kaos u Saboru koji je u srijedu nastao u pokušaju da se izglasa Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. I prije nego što je počela rasprava o novom prekršajnom zakonu, eskaliralo je zbog ustaškog pozdrava čije bi se skandiranje u javnosti kažnjavalo i do četiri tisuće eura. Zastupnici su se vrijeđali međusobno, nekolicina je krenula prema stolu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a epilog je izbacivanje čak njih trojice iz sabornice.

Među ostalim, Mostov zastupnik Miro Bulj u sabornici je branio “Za dom spremni” kao HOS-ov “legitimni pozdrav”. O pitanju dvostruke konotacije Hrvoje Klasić je rekao:

“S novim se prijedlozima ništa nije promijenilo osim što su povećane kazne za nešto što nije utvrđeno. Ne znam kako je došlo do zabune u medijima da su počeli pisati da će ZDS kažnjavati sa 4.000 eura, toga nema. U zakonu se izrijekom ne navodi da će to biti kažnjavanje izvikivanja pozdrava ZDS. U zakonu stoji kršenje javnog reda i mira, pjesme, pozdravi, simboli, ali ne piše koji su simboli. Imamo njemačku i austrijsku metodu – Nijemci u zakonu nisu nabrojali simbole, ali se kažanjava veličanje protuustavnih stranaka i udruženja (a u Ustavu imaju SS, Wermacht itd.) i tako se krši Ustav, a Austrija ima listu zabranjenih simbola, uzvika koju popunjava i tu ima fašističkih, nacističkih pozdrava, al Qaidu, ISIL-a, a i ustaške – slovo ‘u’, šahovnica s prvim poljem… Kod nas se to nije dogodilo. Bilo bi dovoljno da stoji u prekršajnom zakonu ako izrijekom piše da se to odnosi na ustaške simbole.”

Čuvena Komisija za suočavanje s prošlošću uvela je nepostojeći termin dvostruke konotacije u kojem se simbolu može dati dvostruko značenje. Na pitanje kako onda to zakonski definirati, Klasić je rekao:

“Ta komisija je bila bacanje vrućeg krumpira iz Plenkovićevih ruku jer nije htio donijeti odluku. Stvari o Drugom svjetskom ratu su jasne. Ustaška država Hrvatska je bila saveznica Hitlera, uvela rasne zakone, imala koncentracijske logore i počinila genocid, a za to ne treba Komisija, ne treba ni nas pitati, mogu uzeti američke, engleske knjige o povijesti. Sva obilježja ustaškog režima trebala bi biti zabranjena u normalnoj državi. Veličanje ustaštva je remećenje javnog reda i mira.”

Prokomentirao je i izjavu Mire Bulja da se ZDS mora odvojiti i priznati kao pozdrav u Domovinskom ratu.

“Da razjasnimo – nema ZDS u kontekstu Domovinskog rata. Možete biti ili glup ili proustaški nastrojen jer trećeg nema. 1991. oni koji osnivaju HOS – paravojnu postrojbu, oblače se u crno, nazivaju se po ustaškom zapovjedniku Bobanu i stavljaju ustaški pozdrav, kako je to onda kontekst 1991.? To je uvijek ustaški pozdrav. I kasnije ga je netko preuzeo, ali to je i dalje ustaški pozdrav”, rekao je Klasić i dodao:

“To tipično rade hrvatski nacionalisti, kukavički govore da je ZDS stari hrvatski pozdrav. Opet ćemo imati to da će se moći tumačiti što je tko mislio. Najskandaloznije u cijeloj priči je ponašanje vladajuće koalicije, HDZ-a koji nema hrabrosti staviti to u kazneni zakon ni da se izrijekom napiše. Oni po potrebi nešto polovično naprave, ali onda na proslavama iz zezancije pjevaju ustaške pjesme. Draže mi je onda imati Hasanbegovića za kojeg znam da je prijateljevao sa zetom Ante Pavelića, koji je o poginulim ustašama govorio kao mučenicima. Kod ovih ne znate.”

Unatoč svemu Klasić smatra da stvari idu nabolje. “Možda sporo, ali se mijenjaju. Ovo su incidentne pojave u Saboru. To ipak ohrabruje. HDZ kakav god je, ipak pod pritiscima međunarodne zajednice, neće javno nastupati tako da se slavi NDH. No, austrijski je primjer po mom sudu najbolji, sav nacionalizam padne u vodu kad vas opale po džepu”, ističe povjesničar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare