Vladin potez pred raspuštanje Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Vijesti 12. ožu 202407:04 3 komentara
N1/Ilustracija

Pred raspuštanje Sabora, Vlada će odigrati svoju posljednju kartu. Stiže novi paket mjera za građane i poduzetništvo.

“Ono što vam u ovom trenutku mogu reći jest budući da sad međuresorski pripremamo taj paket mjera da će se nastaviti sa svim onim dobrim stvarima koje su bile i dosad. Tako da neće biti povećanja cijene niti električne energije, niti plina kad govorimo o građanima i većem dijelu poduzetništva”, rekao je ministar Oleg Butković.

Na računima za struju i plin tako neće biti neugodnih iznenađenja. No, upozoravaju u Mostu, minus nastaje u HEP-u pa je pitanje koliko doista građani uštede, prenosi Dnevnik.hr.

“Kratkoročno se to može predstaviti kao smanjenje građanima određene cijene, ali im se onda višestruko više uzima kroz proračun gdje se onda pune te HEP-ove rupe”, poručio je Zvonimir Troskot.

Dodatak umirovljenicima

Cijene trideset potrošačkih proizvoda i dalje će biti zamrznute. To će pomoći građanima, ali iz oporbe tvrde da je bilo puno boljih mjera u borbi protiv inflacije

“Stanovanje, nikakvih obuzdavanja cijena nije bilo. Mi smo recimo predlagali na hranu porez na ekstraprofite, i to se odbilo”, rekla je Jelena Miloš iz stranke Možemo.

Onima koji u pravilu imaju najmanje – a to su umirovljenici stiže novi antiinflacijski dodatak. Između 50 i 160 eura dobit će svi koji imaju mirovinu manju od 840 eura. No, ako se pita desnicu, to su površne mjere. A ako se pita ljevicu, Vladin dodatak je nedovoljan. Oni bi uveli 13. mirovinu, a imaju plan i gdje nabaviti novac

“Banke su ove godine iznijele deset milijardi kuna neto dobiti iz Hrvatske. Većinu tog novca je uplatila Hrvatska narodna banka Te novce su dosad uplaćivali u državni proračun.Tu je apsolutno bilo prostora za trinaestu mirovinu umirovljenicima”, rekao je Boris Lalovac iz SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare