Vlado Vurušić: U samom Kremlju nešto vrije

Vijesti 19. ožu 202219:11 > 20. ožu 2022 15:48 6 komentara
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista i stručnjak za vanjsku politiku, u Dnevniku N1 komentirao je situaciju u Ukrajini.

Naveo ja da Vladimir Putin i njegova ekipa modificiraju svoje uvjete i planove ovisno o stanju na terenu. “Taj blitzkrieg da u nekoliko dana dođu do Kijeva, svrgnu legitimnu vlast i postave svoje ljude nije uspio. Ruskoj vojsci, koja je veća i bolje naoružana, očito ne ide kako su htjeli. Javljaju se razne priče oko toga što sada žele s obzirom na to da u 24. dana nisu uspjeli zauzeti nijedan veći grad osim Hersona. Mariupolj se odupire, premda su počele i ulične borbe, Harkiv, Černihiv i još neki gradovi se drže. Sad se pojavila priča da žele presjeći Ukrajinu – da se južni dio fronta spoji sa sjevernim, kako bi je razdvojili, odnosno, da se snage koje su sada na istoku zemlje nađu u okruženju. Vjerojatno to nije bio prvotni plan jer bi vrlo teško bilo shvatiti da je taktika da se što više gine i duže traje.

N1

Činjenica jest da ruska vojska ima velike gubitke. Ubijen je i peti general. Analitičari kažu da je tolika pogibija generala zapravo znači da kad tako visoki činovi moraju doći na samu liniju bojišta tu nešto ne štima. Oni svojim autoritetom ispravljaju stvari koje se očito ne razvijaju kako treba”, komentirao je.

“Očito Putin i njegov generalštab donose odluke iz dana u dan”

Rekao je da, s obzirom na to koliko već rat traje i kakav otpor Ukrajinci pružaju i koliku međunarodnu i vojnu podršku imaju, ono što Putin želi se mijenja. “Vidi se da Putin i dalje inzistira na demilitarizaciji, da Ukrajina prizna rusko pravo na Krim, da se priznaju Donjeck i Lugansk… Putin zasad ne odustaje od maksimalističkih zahtjeva – da Ukrajina ima neutralnost, da se prizna Krim, i dalje se govori o denacifikaciji što je prilično bizarna stvar – vi želite srušiti vlast s kojom pregovarate. Teško je reći koliko će rat trajati. Dolazi proljeće, ukrajinsko područje prilično je ravno i topljenjem snijega i leda i kiše bit će blata. Tu se situacija može dodatno zakomplicirati. Pitanje je što će biti s Kijevom. Činjenica jest da Putin nije ostvario što je htio. Pitanje je i što će biti s Odesom koja je trebala biti na udaru već prvih dana. Očito Putin i njegov generalštab donose odluke iz dana u dan prema onome kako stoje na terenu, a na terenu objektivno ruska vojska ne stoji dobro. Pojavljuju se informacije da dovode snage s Dalekog istoka. Zbog vlastite javnosti ne dolazi toliko broj lijesova roditeljima kući, šalju ranjenike na liječenje u Bjelorusiju”, govori stručnjak za vanjsku politiku.

Oko 70 posto Rusa podržava rat, prema istraživanjima proruskih instituta. “Ruski mediji moraju se oslanjati na službena izvješća Ministarstva obrane. Ne samo da su presjekli strana sredstva informiranja, zatvorili su i mnoga ruska. Rusima se servira da ruska vojska napreduje, a Ukrajinci uništavaju same sebe. Većina Rusa nema prave informacije… Stvari pokazuju da u samom Kremlju nešto vrije”, rekao je Vurušić za N1.

“Ruska propaganda stalno govori kako će Zapad najviše izgubiti. Evidentno je da su sirovine sve čime oni mogu ucjenjivati Europu”, zaključio je novinar i stručnjak za vanjsku politiku.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare