Vodič kroz vlasničku piramidu Fortenove: Jedan menadžer je znakovito visoko

N1 ilustracija/Pixell

Rekonstruirali smo vlasničku strukturu iz nizozemskog registra da bismo utvrdili koje sve tvrtke su se "namnožile" iznad Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj.

Nakon što je Fortenova grupa predvođena predsjednikom Uprave, Fabrisom Peruškom, u srijedu, 26. travnja, objavila namjeru prodaje kompanije tako što će prodati MidCO, tvrtku koja je u Hrvatskoj predstavljena kao vlasnica Fortenova grupe, a koja je u drugom redu hijerarhije ispod zaklade na vrhu upravljačke piramide, mnoge je zbunila komplicirana vlasnička struktura i spominjanje tvrtke – MidCO za koju mnogi u Hrvatskoj zapravo uopće nisu čuli.

S obzirom da je jasno istaknuto da je MidCO u drugom redu hijerarhije, valja reći tko je iznad MidCO i zaklade: To je tvrtka TopCO – koja je stopostotni vlasnik MidCO, a investitorima i kreditorima kojima je 26. travnja poslan dopis o planovima prodaje potpisali su upravo vodeći ljudi TopCO i Fortenova grupe iz Hrvatske. Upravo iz tog dopisa saznajemo tko je „glavni“ u TopCO tvrtki koja je stopostotni vlasnik MidCO koja se prodaje. U potpisu je kao „managing director A“ u TopCO potpisan Damir Spudić, a kao „menaging director B“ – Arend Dopppenberg. U ime Fortenova grupe dopis investitorima i kreditorima potpisao je Fabris Peruško kao glavni izvršni direktor i izvršni direktor James Pearson. Između MidCO i Fortenova grupe d.d. Hrvatska – nalazi se još jedna tvrtka, HoldCO – čiji je vlasnik 100 posto također TopCO tvrtka.

Vujnovčeva desna ruka u TopCO

Fabris Peruško je svakako poznat široj javnosti još od trenutka kada je naslijedio Antu Ramljaka na čelu povjerenika za Agrokor, a onda je postao i glavni izvršni direktor te sada i za hrvatsku javnost objavljuje i tumači sve odluke koje se tiču tvrtke, no, iz ove strukture koja je postala vidljivija nakon objave prodaje tvrtke MidCO, ukazuje se da je u hijerarhiji više tvrtke, tvrtke u čijem je stopostotnom vlasništvu tvrtka koja se prodaje – Damir Spudić, u Hrvatskoj član Upravnog odbora Fortenova grupe, dakle, netko za koga bismo mogli reći da je formacijski podređen Fabrisu Perušku.

Damir Spudić je, dakle, zamjenik predsjednika Upravnog odbora i neizvršni direktor u Upravnom odboru Fortenova grupe, u kojem je predsjednik Maksim Poletaev, a član je i – Pavao Vujnovac, jedan od suvlasnika Fortenova grupe koji je zbog sankcija protiv većinskog vlasnika trenutno dominantni vlasnik. No, Damir Spudić, za kojeg sada saznajemo da je vodeći menadžer u tvrtki u čijem je stopostotnom vlasništvu tvrtka koja se namjerava prodavati, je mnogo više od običnog člana Upravnog odbora Fortenova grupe. On je dugogodišnji bliski suradnik Pavla Vujnovca u niz njegovih projekata.

Nakon kratke karijere u bankarskom sektoru ovaj je ekonomist prešao u Prvo plinarsko društvo, temeljnu kompaniju Pavla Vujnovca, već 2012. godine. Danas je član Uprave ENNA grupe i bio je uključen u mnoge njegove poslovne operacije, od Petrokemije do ulaska u Luku Ploče, ali i distribuciju voća i povrća kroz tvrtku ENNA Fruit koja je postala jedan od glavnih dobavljača maloprodajnog lanca Konzum, tvrtke kćeri Fortenova grupe.

Damir Spudić je, međutim, prisutan i u brojnim nekretninskim poslovima Pavla Vujnovca izvan ovog glavnog poslovnog portfelja. Bio je član uprave tvrtke Adria Coast Turizam koja je zabilježena jer je na Braču izgradila hotel View koji je dramatično promijenio vizuru malog ribarskog mjesta Postire, a također je uključen i u jeftinu kupnju golemog kompleksa zemljišta u Baškom Polju zajedno s Pavlom Vujnovcem, Antom Bračićem i Josipom Jurčevićem, jednim od ključnih menadžera-operativaca iz Vujnovčevog tima, bivšim visokorangiranim djelatnikom obavještajne zajednice. Podsjetimo, suradnik Damira Spudića i Pavla Vujnovca – Ante Bračić, kupio je krajem prošle godine jednu od najatraktivnijih nekretnina Fortenova grupe u Zagrebu, kompleks Super Konzum Radnička, o čemu smo detaljno pisali i pitali se: Jesu li članovi Uprave, Spudić i Vujnovac, u trenutku kada je dogovoren povoljan posao s kupcem Antom Bračićem možda bili u sukobu interesa.

No, osim što je najava prodaje i pismo investitorima i kreditorima, koje se pravda nastojanjem da se isključi vlasnike koji su pod sankcijama (ruske banke Sberbank i VTB), odnosno da se njihov udio elminira tako da se izmjesti u zakladu na vrhu piramide (vidi infografiku) i da se pojednostave linije upravljanja, pokrenulo pravu lavinu interpretacija o mogućoj sudbini Fortenova grupe, pokazalo se da je dominantna pozicija suvlasnika Pavla Vujnovca osigurana i kroz menadžment na višoj razini iznad tvrtke koja se prodaje. Damir Spudić je nesumnjivo desna ruka Pavla Vujnovca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.