Vojni analitičar: Kad vidimo ruske zastave na Majdanu – to je to

Vijesti 26. velj 202210:12 > 13:39 2 komentara
Mario Galić
N1

Vojni analitičar Mario Galić u Novom danu je analizirao rusku invaziju u Ukrajini. Istaknuo je da je glavni cilj Rusije doći na glavni kijevski trg Majdan koji je simbol ukrajinskog otpora.

“Ruski tenkovi od bjeloruske granice do Kijeva, znači nekih 100 i nešto kilometara, prošli su za manje od 24 sata. To znači da nije bilo nikakvog susvislog otpora na tom pravcu napredovanja”, kazao je Galić pa dodao:

VEZANA VIJEST

“Slušali smo da se vode teške bitke oko černobilskih nuklearki, a kasnije su sami Ukrajinci pustili video da se vidi da nikakvih borbi nije bilo oko Černobila, gdje se vide jedan tenk i dva ruska oklopna transportera i ruski vojnici koji stoje na parkiralištu i gdje nema borbe. Onda je kasnije rečeno da nije oko nuklearke, bilo je oko grada Černobila. Međutim, da su se vodile borbe onda bi ovi tenkovi bili već tamo, a ne na ulazu. Ukrajinci pokušavaju spasiti što se može.”

Ističe da su se “cijelo vrijeme vodile ulične borbe u Kijevu”. Dodaje da mu nije jasno zašto svako jutro ruske snage obustave napad te ističe da vjerojarno smatraju da su spremniji ratovati noću te da je stoga tijekom dana mirnija situacija.

“Rusi žele srušiti simbol otpora i samostalnosti Ukrajine”

Galić je otkrio i koji je glavni cilj ruske vojske u glavnom gradu Ukrajine.

“Glavni cilj ulaska u Kijev je doći do zgrade vlade, parlamenta i vrhovni cilj je doći na Majdan, simbol ukrajinskog otpora. Kad vidimo ruske zastave na Majdanu – to je to. Ništa ih drugo ne zanima, srušiti simbol otpora i samostalnosti Ukrajine”, istaknuo je vojni analitičar.

VEZANA VIJEST

Komentirao je i položaj susjedne Srbije, navodeći da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije zauzeo neutralni nego proruski stav.

“Vučić je odbio proglasiti sankcije Rusiji, potpuno se svrstao na rusku snagu na taj način. Nema više pregovora o ulasku u EU , dok god je Vučić na vlasti sumnjam da će dobivati sredstava, pomoći iz EU”, rekao je.

“Vučiću je sad neophodan izlazak na more”

Osvrnuo se i na to kako bi kriza na istoku Europe mogla utjecati na druge regije.

“Vučiću je sad neophodan izlazak na more, a jedini izlazak na more je preko Crne Gore. U Crnoj Gori je politička situacija jako složena. Tamo proruski demokratski front i demokrati koji su donedavno činili većinu u vlasti na dnevnoj bazi imaju prosvjede. Svaki govor završavaju konstatacijom da su spremni otići korak dalje ako treba”, navodi Galić.

Komentirao je i moguće pregovore između Ukrajine i Rusije. “Rusi će vrlo rado prisati na pregovore, ali samo o jednom – općoj kapitulaicji Ukrajine. Njima se ne razuje po svim gradovima u Ukrajini, to bi bilo preskupo. Oni žele osvojiti Kijev, srušiti simboliku Kijeva i Majdana i onda pregovarati s Ukrajincima da se potpuno predaju.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare