Vojni analitičar o načelniku Glavnog stožera: Na to se mjesto dolazi političkim kompromisom

Vijesti 26. velj 202419:28 0 komentara

Analitičar portala Obris.org Igor Tabak u Newsroomu je s Domagojem Novokmetom razgovarao o izboru novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga bit će general-bojnik Tihomir Kundid, a na toj će dužnosti zamijeniti admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe s posljednjim danom veljače. HRT je izvijestio da je o tome postignut dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora.

Igor Tabak smatra da se radi o predizbornom dogovoru, ali ističe da ništa još nije službeno potvrđeno:

“Definitivno je stvar predizborna, ali 2008. sustav nije bio slučajno zamrznut, a teško se može zamrznuti da se ne vrate troškovi. Ostaje puno nejasnih pitanja. Svako malo cure informacije, a čini mi se da je to sve neozbiljno jer stvar koncepcijski nije jeftina ni jednostavna, puno se toga promijenilo, a i kad je taj sustav bio aktivan, pitanje prigovora savjesti je bilo loše riješeno. Ako će oni ići u civilnu zaštitu, treba pitati MUP imaju li plan za prihvat, obuku itd.”

Četiri dana prije isteka mandata načelnika Glavnog stožera admirala Hranja i dalje se spekulira o nasljedniku. “Taj dan isteka mandata znao se od imenovanja praktički. Koji tjedan kasnije ističe mandat i njegovog zamjenika. Dok rokovi ne pokucaju na vrata, u četvrtak ističe mandat, danas još nema sjednice Vlade za prijedlog koji onda mora ići u Sabor, i tek onda tim temeljem predsjednik imenuje novog načelnika. Nije trebalo čekati zadnji dan”, napomenuo je Igor Tabak.

N1

Za generala Tihomira Kundida kaže da profesionalni časnik: “Na to se mjesto dolazi političkim kompromisom. Mjesto načelnika je najviše izloženo politici. Ako general Kundid bude predložen, stupa na nezahvalno mjesto koje se povremeno nađe između dvije vatre. Riječ je o profesionalnom časniku s ozbiljnom karijerom iako sam predsjednik, vrhovni zapovjednik, znao je isticati da ne voli kad se usuglasi čovjeka za neko mjesto pa odmah kreće dalje na nove funkcije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!