Ministarstvo povuklo izmjene zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika

Vijesti 24. tra 202313:40 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave u ponedjeljak je izvijestilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

Idući sastanak radne skupine održat će se u srijedu, 26. travnja. 2023. godine, priopćili su kratko iz ministarstva.

Prošloga tjedna državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović izjavio je da će plaće sudaca prvostupanjskih sudova od 1. kolovoza biti veće za 22 do 24 posto, što znači da će najmanja plaća iznositi oko dvije tisuće eura, dok će svi pravosudni dužnosnici dobiti osam posto veću osnovicu.

“U prvoj fazi podignut ćemo osnovice svim pravosudnim dužnosnicima za osam posto, a koeficijente sucima općinskih sudova, trgovačkih prvostupanjskih i upravnih prvostupanjskih sudova za oko 14 posto. Za suce prvog stupnja i zamjenike općinskih državnih odvjetnika to znači povećanje od 22 do 24 posto, što ovisi o drugim stvarima poput prireza”, izjavio je Martinović nakon trećeg sastanka radne skupine koja se bavi pitanjem uređenja plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Najavio je i da bi predložene zakonske izmjene trebale su biti prihvaćene u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, dok je isplata uvećanih plaća trebala krenuti od 1. kolovoza.

Dan kasnije Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je da na sastanku radne skupine održanom u srijedu, 19. travnja, nije došlo do nikakvog dogovora između predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave i sudaca članova radne skupine.

UHS je u priopćenju naveo da su članovi radne skupine iz sudačkih redova potvrdili da su predstavnici ministarstva ustrajali u svom prijedlogu bez prihvaćanja bilo kojeg prijedloga ili sugestije iz redova sudaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!