Vrtić do 21 sat? “Dijete bi u tom periodu trebalo biti uz roditelje”

Vijesti 10. velj 202214:10 > 15:10
dijete, djevojčica, učenje, igra, škola, vrtić, djeca, igračka,
Izvor: Photo by Tanaphong Toochinda on Unsplash / Ilustracija

Zagrebačke gradske vlasti najavile su da će pet vrtića raditi do 21 sat. Tim projektom žele pomoći roditeljima koji rade do kasno. Novu ideju zagrebačkih vlasti u N1 Studiju uživo komentirala je Katarina Turković Gulin iz Udruge odgojitelja Sidro.

“Moram reći da to nije neka velika novost. Na području Hrvatske postoje takvi programi, projekti koji su provedeni. U većini gradova, gdje smo mi komuniciral, nema velikog interesa. I u Zagrebu postoji vrtić koji je otvoren do 21 sat. Ono što je činjenica je da postoji veliki problem kako pomiriti obiteljske i poslovne obveze, mnogi roditelji se javljaju da je to sjajana ideja, da im odlično paše. Mi kao struk, udruga, pozdravljamo svako nastojanje da se nešto poboljša. S pedagoške strane nas muči koliko je to dobro za djecu. Ali to nisu stvari koje su u provedbi projekta u fokusu. Grad kao provoditelj nekakve skrbi za djecu zapravo pokušava biti fleksibilan i pomoći roditeljima u zadovoljavanju njihovih potreba, a mi smo tu da kao struka kažemo što je potrebno djeci”, rekla je Turković Gulin.

VEZANA VIJEST

Dodaje da će se svi složiti da za dijete “apsolutno nije dobro” da bude u vrtiću do kasnih noćnih sati.

“Većina odgojno-obrazovnih aktivnosti najintenzivnije se provodi iza doručka, u jutarnji satima pa do ručka. Imamo jedan ustaljeni ritam. To je djetetu prirodno. Nije prirodno u 21 sat provoditi nekakve zanačajne odogojno-obrazovne aktivnosti. Moram naglasiti da sve što radimo s djetetom je odgojno-obrazovna aktivnost, ali kad radite neku ciljanu, određenu aktivnost teško je govoriti da ćemo to raditi nakon što je dijete cijeli dan budno, aktivno. Pohvalno je da uvodimo dodatne programe. Mi smo zatražili od Grada da nam detaljno predstavi projekt. Nije riječ o produženom boravku, nego produženom radu dječjih vrtića i to ako bude potrebno od strane roditelja. Čini se da su već proveli neke analize i da će se roditelji izjasniti treba im to ili ne”, kazala je Turković Gulin.

“Ostaje i dalje to pitanje kada govorimo o posebnim programima. Ovdje je riječ o tri vrste – program s potencijalno darovitom djecom, s djecom s teškoćama u razvoju i poseban program usvajanja jezika za djecu koja nisu govornici hrvatskog jezika. Sve je to pohvalno. No, djeca s teškoćama u razvoju, ali i druga djeca, pitanje je njihovih mogućnosti, sposobnosti u tom kasnom vremenu, koliko ćemo kvalitetne rezultate imati u tom periodu. Onda je tu i društveno pitanje, razumijemo da roditelji rade, je li doista to način da riješimo taj društveni problem, da dijete do 21 bude u ustanovi ili bismo trebali utjecati da se poštuju roditeljska prava, da se roditeljima izađe u susret, da ne rade do 21, do 22. To je teško, kompleksno socijalno pitanje, nije samo pitanje pedagoške prakse. Mi kao pedagoška struka nećemo dati ni palac dolje ni palac gore, nego samo ukazujemo da smo mi promišljali na benefite za dijete jer dijete bi u tom periodu dana trebalo biti uz roditelje, ići u smiraj dana i pripremati se za kvalitetan san”, dodala je.

Turković Gulin ističe da vrtići možda i neće raditi do 21 sat. Sve ovisi o potrebi.

“Možda će taj program biti ranije, ukoliko roditelji ne pokažu interes. Stvarno je dobro da su kroz projekt povućena sredstva za 22 postojeća odgojitelja, bit će tu dodatnih zapošljavanja, jako puno didaktičkog materijala… Nitko nije rekao da taj rad mora biti do 21 sat. Ukazala bih da se programi koji su kvaltietno zamišljeni ne moraju provoditi do 21 sat. Ako to mora biti popodne, zašto ne bi bilo do 17 sati”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar