“Vujčić je rekao da ne može ništa napraviti oko inflacije pa smo tu gdje jesmo”

Vijesti 18. velj 202216:55 > 18:37
N1

Financijski analitičar Neven Vidaković bio je gost Newsrooma i komentirao je inflaciju.

Napomenuo je da je prvi inflatorni impuls bio već 2019. godine i postalo je jasno da cijene moraju rasti te da je korona zbog zatvaranja te učinke kratotrajno eliminirala.

VEZANE VIJESTI

Inflacija naravno da mora padati, napominje on.

“Ne postoji nijedan slučaj u povijesti gdje je inflacija trajala 100 godina. Od siječnja 2019. do siječnja 2020. inflacija je bila 10 posto kumulativno, to je manje od 1 posto godišnje. Mi smo praktički živjeli u jednom desetljeću koje je ekvivalent tridesetih gdje uopće nije bilo inflacije. Ovaj rast inflacije je ustvari povratak u potpuno normalnu ekonomiju gdje je sav onaj novac koji je bio upumpavan prošlo desetljeće sada zbog fiskalnih mjera jednostavno gurnut u ekonomiju”, rekao je Vidaković.

Napominje da je neopisivo važno da sudionici ekonomske politike to zauzdaju i opet stave pod kontrolu te da tu nastaje problem.

“Američki FED je to napravio jer je rekao – dižemo kamatnu stopu, prestajemo s kupnjom obveznica i počinjemo smanjivati količinu novca. Europska centrala anka je s druge strane napravila ogromne greške gdje je njihov glavni ekonomist Philip Lane u šestom mjescu na jednoj konferenciji vrlo bezobrazno rekao ‘ja ne vidim slučaj da inflacija naraste’. Njihova zamjenica guvernera je u 11. mjesecu rekla ‘nama je inflacija na vrhuncu’. Da bi sada i ona i on rekli da inflacija kad se spusti neće pasti ispod 2 posto. Znači Europska centralna banka jednostavno kasni i tu gubi kredibilitet”, objašnjava Vidaković.

Kratko je prokomentirao i Hrvatsku narodnu banku.

“Od hrvatske centralne banke, ja sam mislio da ako bude zločest prema njima pa kažem da ništa ne znaju i ništa ne mogu u jednom intervjuu, da će oni nešto znati i moći, ali dva dana kasnije je guverner rekao da oni ništa ne mogu napraviti vezano za inflaciju pa smo tu gdje jesmo”, rekao je analitičar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar