Vujčić otkrio koliko su građani novca povukli iz Sberbanka u dva dana moratorija

Vijesti 03. ožu 202214:01 > 20:50 0 komentara
N1

Guverner HNB-a Boris Vujčić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao, između ostalog, akviziciju Sberbanke od strane HPB-a.

“Bilo je jasno u četvrtak, kad su sankcije objavljene, da se nešto mora obaviti sa Sberbankom. Počeli smo konzultacije s Europskom središnjom bankom i bilo je pitanje dvije strategije, jedna je likvidacija banke, a druga sanacija kroz prodaju banke, a to je moguće samo ako postoji kupac. Mi smo uspjeli u kratko vrijeme dobiti kupca, proveli smo mali natječaj i to nam je omogućilo da dogovorimo da to bude plan strategije”, rekao je Vujčić.

Guverner HNB-a objasnio je da bi, da se dogodio scenarij likvidacije banke, na neki način bilo izgubljeno osam milijardi kuna depozita, koji pola čini građanstvo, a pola poduzeća. Dodao je da bi u tom slučaju Agencija za osiguranje depozita morala platiti iznos u visini od 3,9 milijardi kuna, što bi bilo i na štetu visini 2 posto BDP-a.

VEZANE VIJESTI

“Ovo je bilo najbolje rješenje. Moram reći da je to prvi slučaj baš ovakve prave rezolucije banke od 2015. godine otkad postoji Bankovna unija. Ovo je školska rezolucija banke i pozitivan primjer ne samo za nas, nego i za Europu”, rekao je Vujčić.

Komentirajući redove pred Sberbankom u dva dana moratorija koji je na tu banku proglasio HNB, Vujčić je rekao da je u tom razdoblju podignuto više od 200 milijuna eura. “Sada se stvar potpuno smirila”, rekao je Vujčić.

Odbacuje i komentare da se radi o nacionalizaciji banke, kazavši da se radi o drugom postupku, pravnom, a ne tržišnom.

Upitan kako će se ta akvizicija odraziti na proces uvođenja eura, Vujčić je rekao da su pripreme za euro izuzetno zahtjevne, pa će potpuni proces spajanja dviju banaka biti u potpunosti provedena nakon službenog uvođenja eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!