Za što se sumnjiči Dumbovića? “Ako je i uzimao, i drugima je davao”

Vijesti 16. lip 202221:30 0 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ako je i uzimao, i drugima je davao - tako o Darinku Dumboviću pričaju neki Petrinjci. Dumbović, kojeg su zvali i mini Bandić, vodio je grad 8 godina, a ono što su za to vrijeme pričali neki drugi Petrinjci i mediji, sada je došlo i do USKOK-a. Država sada naime sumnja da je sinu namiještao milijunske poslove.

Po onome što se može čuti u Petrinji, čini se da su mnogi znali da se u gradu ne radi sve baš po zakonu, ali bez obzira na priče – tadašnji gradonačelnik radio je po svom.

VEZANE VIJESTI

“Uvijek se pričalo i to je praktički bila javna tajna ovdje u gradu. Znalo se o tome, ali naprosto su ljudi govorili narodne: ako uzima, i nama daje”, kaže Mihael Jurilj, zamjenik župana sisačko-moslavačke županije.

Priča tako sadašni HDZ-ov zamjenik župana sisačko-moslavačkog, tada gradski vijećnik Petrinje. Potvrđuje da je Dumbović želio da grad posao održavanja nerazvrstanih cesta prepusti privatnim tvrtkama.

“Grad ima jako puno nerazvrstanih cesta i odjednom me začudila odluka da gradonačelnik želi od svog gradskog komunalnog poduzeća izuzeti ceste i dati ih na javnu nabavu, gdje smo znali da se gradonačelnikov sin bavi takvim poslovima i pomislili da bi se stvari mogle vrtiti u tom smjeru. O tome smo jasno govorili”, dodaje Jurilj.

Za što ga tereti USKOK?

Ali, nisu to spriječili. USKOK Dumbovića sada tereti da je taj posao namijenio svom sinu. Službeno ga je preko javne nabave dobila tvrtka-paravan.

“Ta famozna fantomska firma Skela Banovina, to svako dijete, svaka baka i djed u gradu su znali da se iza firme nalazi Dumbović. Mi smo prije potresa plaćali najam skela za basnoslovne cifre koje su odlazile toj Skela Banovini. Svi smo to prijavljivali. Ja sam sate i sate provodila na krim policiji dajući izjave prije potresa i poslije potresa”, navodi Luca Gašpar Šako iz MOST-a.

VEZANE VIJESTI

Gradska vijećnica MOST-a podnijela je nekoliko kaznenih prijava protiv Dumbovića. Da je tvrtka Dumbovića mlađeg bila poprilično zaposlena po gradu u vrijeme tatina mandata, građani su vidjeli i znali, kaže.

“Građani su to masovno slikali i objavljivali na stranicama na Facebooku, to je svatko znao. Ta njegova tvrtka, na kamionima, bagerima je bio natpis tvrtke sina g. Dumbovića”, ističe Gašpar Šako.

Titan Commerce, tvrtka čiji je direktor Darko Dumbović, a osnivačica njegova supruga, ima sjedište u Mošćenici. Upravo tamo gdje je obavljena većina poslova koje sada istražuje USKOK. Pa je tako igralište, koje je svečano otvoreno u listopadu 2020., prema njihovim tvrdnjama, zapravo napravio Titan Commerce, a ne Skela Banovina, koja je posao na javnoj nabavi i dobila.

“Gledajte, ja se ne razumijem u samu dinamiku psolovanja, kako to ide, da li nositelj posla ima pravo na podizvođača… Pa naravno da je bilo drugih firmi. Recimo, poslove rasvjete je obavila tvtka podizvođač, sasvim druga firma. Bio je tu, naravno, i Titan Commerce. Oni su radili ovu ogradu i podlogu”, kaže Darko Lipovac, predsjednik mjesnog odbora Mošćenica.

“Ako to nije sukob interesa… “

No, Lipovcu, inače vijećniku Reformista, stranke kojoj još uvijek pripada i sam Dumbović, to nije bilo čudno i ovim je uhićenjima iznenađen.

“USKOK I DORH trebaju istražiti i prodaju ove poslovne zone, koja je prodana bez javnog natječaja, nije ga bilo. Ovo zemljište je prodano za 63 tisuće kuna jednoj firmi pa je ta firma ponovno prodala Gradu za 543 tisuće kuna. Pa ako to nije sukob interesa… Taj gospodin koji je sad navodno u istrazi, znači skupa s njim, znači to je sve u dogovoru bilo”, smatra Ivo Vranić iz Inicijative branitelja Petrinje.

Gospodin kojeg spominje sugovornik, prema izvještajima medija, upravo je sin Darinka Dumbovića koji je od Grada kupio zemljište za 60-ak tisuća kuna, a onda ga prodao za 9 puta veći iznos. Ivo Vranić se nada da će se istraga protiv Dumbovića proširiti i podsjećaju da se još uvijek ne zna gdje su nestale donacije koje su stigle u vrijeme potresa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!