Zagreb među deset najzagađenijih gradova na svijetu

Vijesti 30. lis 202109:51 0 komentara
Matija Habljak / PIXSELL / Ilustracija

Zagreb je u petak bio jedan od deset gradova s najzagrađenijim zrakom, objavio je švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke o kvaliteti zraka diljem svijeta, piše u subotu Jutarnji list.

Štoviše, jučer u osam ujutro Zagreb je bio među tri najzagađenija svjetska grada, zajedno s pakistanskim Lahoreom i indijskim Delhijem, da bi tijekom dana pao na šesto mjesto.

Indeks kvalitete zraka AQI jučer u osam ujutro u našem glavnom gradu bio je 169, a u podne 153, što se smatra nezdravim zrakom za osjetljive kategorije stanovništva.

“Trenutni podaci u Gradu Zagrebu su pokazali povremena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti PM10 na mjernoj postaji ZG-3 u zadnjih nekoliko dana, no za ukupnu ocjenu onečišćenosti (kategorizaciju kvalitete) potrebno je promatrati cijelu godinu. Povećane koncentracije lebdećih čestica, kao i njihova povremena prekoračenja uglavnom se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci, odnosno pojavom meteoroloških uvjeta pogodnih za zadržavanje lebdećih čestica (posebno magla, bez pojave vjetra i dr.) te početkom sezone grijanja.

U onečišćenju lebdećim česticama (PM10, PM2,5) značajnu ulogu imaju kućna ložišta i promet, međutim ovakva situacija je uobičajena za hladnijeg vremena. Na porast koncentracija lebdećih čestica u Gradu Zagrebu utječe i pojava poznata pod nazivom temperaturna inverzija, odnosno porast temperature s visinom”, rekli su Jutarnjem u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u preventivnu svrhu savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice, osjetljivim skupinama građana, uključujući uz ostale djecu, trudnice, starije osobe, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!