Zagrepčani će prijavljivati nepravilnosti u Gradu: “Hrvatsko proljeće 2.0”

Vijesti 13. lis 202309:44 0 komentara

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović gostovao je u Novom danu gdje je komentirao aktualne teme, ponajviše novu Antikorupcijsku platformu Grada Zagreba "Zviždač".

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i Joško Klisović predstavili su u četvrtak Antikorupcijsku platformu Grada Zagreba “Zviždač”.

“Ovo je jedan od alata za borbu protiv korupcije. Hrvatsko proljeće 2.0, novi način upravljanja javnim poslovima”, istaknuo je Klisović i pojasnio da zviždači mogu biti njihovi zaposlenici i građani, koji platformu mogu koristiti i anonimno.

“Poštujući zakon omogućili smo građanima da rad službenika ili dužnosnika mogu prijaviti anonimno, a zaposlenici ne mogu anonimno zbog zakona. Nitko ne zna, ako je građanin anoniman, tko je prijavio, a kod zaposlenika zna samo jedna osoba koja vodi predmet.”

Softver je razvijan s vodećim europskim gradovima, na osnovi njihovih iskustava, a “želimo uključiti građane u upravljanje gradom”, dodao je.

Pojašnjava da će prijavitelj odmah dobiti odgovor, a potom može pratiti u kojoj je fazi rad na predmetu.

“Ovo je vjesnik novog načina upravljanja u Hrvatskoj, u Zagrebu će se ukorijeniti. Ako je Bandićeva vlast bila simbol za korupciju, to imamo i na državnoj razini, vlada svaki mjesec ima veliki skandal”, kaže Klisović.

Prokomentirao je i situaciju sa smećem u gradu:

“U gradu više nema odvratnih kanti koje su nagrđivale grad, roditelji nisu mogli proći s kolicima, slijepima su predstavljale problem. Njih više nema, s tim sam zadovoljan. S novim sustavom odvođenja otpada sam uglavnom zadovoljan – zbog razdavajanja sam jako zadovoljan, a nisam zadovoljan jer još nemamo centre za odlaganje. Stranke u Gradskoj skupštini nisu na razini zadatka da se dogovorimo o izgradnji tih objekata, lokacijama, tehnologijama…”

Dotaknuo se i teme vrtića rekavši da se novi vrtić ii dalje grade te da su najesen umjesto 7.000 djece viška, kako su se pribojavali građani na proljeće, imali “samo” 600. “I to je puno, ali to će se ipak lakše riješiti”, rekao je Klisović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!