Zašto Hrvati i dalje imaju više povjerenja u europske nego u domaće institucije?

Vijesti 01. ožu 202421:58 > 02. ožu 2024 07:47 0 komentara

Hrvati vole pisati Uredu europskog javnog tužitelja. I ove godine smo rekorderi po broju pritužbi koje se upućuju u Luksemburg. Zašto građani, gotovo 11 godina od ulaska u EU, i dalje imaju više povjerenja u europske nego u domaće institucije?

U prosjeku više od jednom dnevno u Hrvatskoj netko sjedne za računalo i potuži se Uredu Laure Kovesi. Opet smo rekorderi, druge godine zaredom.

“Najveći broj prijava građani su i tijekom proteklih godinu dana podnijeli u Hrvatskoj, njih ukupno 433. Zatim slijede Belgija sa 221 prijavom, Njemačka sa 199, Bugarska sa 179, te Ruminjska sa 156. Ukupno 132 prijave stigle su i iz zemalja u kojima EPPO ne djeluje, a još 279 iz zemalja koje nisu članice EU-a”, priopćeno je iz EPPO-a.

Zašto je to tako? Ovisi koga pitate.

Sandra Benčić iz Možemo smatra da to pokazuje koliko građani nemaju povjerenja u naše institucije: “To pokazuje, koliko god građani nemaju poverenja u hrvatske institucije, imaju u europske, imaju u EPPO. Ljudi koji su nekad radili u DORH-u i USKOK-u, sada pokazuju kako dobro rade kada im se da okruženje i sredstva u kojima mogu slobodno i neovisno raditi. I onda generiraju povjerenje hrvatskih građana.”

Ministar gospodarstva HDZ-ov Damir Habijan ističe da je EPPO zapravo dio DORH-a: “Uvijek se nekako ne voli priznati, EPPO je nešto što je dio DORH-a. Mi smo 2021. transponirali uredbu kojojm je u RH osnovan EPPO. On je dio DORH-a, nije neko strano tijelo koje zapravo nema veze s DORH-om.”

EPPO stigao na velika vrata

Te 2021. EPPO je ušao na velika vrata. Iz ladice u DORH-u uzeli su slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac i doveli do potpunog rasula u međusobnoim odnosima različitih tužitelja. Glavna državna odvjetnica u više je navrata bila uvrijeđena pitanjima o europskom tužitelju.

“Čini mi se da je ovakvim načinom rada EPPO-a, DORH sveden na njihov servis, a s obzirom na medijski prostor koji dobiva EPPO, pitanje je hoće li policija staviti prioritet na njihove predmete jer će biti optuženi da opstruiraju rad europskog tužitelja”, rekla je tadašnja glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

A kad brzinski premotamo godinu dana unaprijed, od netrpeljivosti dolazimo do…

“EPPO, pa ja nisam siguran da smo trebali osnivati to tijelo, puno zemalja ga nema i mislim da je kod njih situacija bolja”, rekao je izabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u intervjuu za N1.

Uštedjeli više od 12 milijardi eura

Zbog slučaja kriminala na Geodetskom fakultetu i pitanja odgovornosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek europskim istražiteljima danas iz vrha vlasti praktički poručuju – maknite se iz slučaja.

“Nema nikakve štete za EU proračun, to je ovdje sasvim jasno. Da li si oni žele proširiti ovlasti, ušli su zbog jednog pa su si zaokružili na drugo, pravo je pitanje: Zašto”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Oporba vjeruje da je našla odgovore na sva pitanja oko toga.

Nikola Grmoja iz Mosta ističe: “Oni će do izbora biti u sukobu nadležnosti, a nakon izbora misli pobijediti pa onda možda i smijeniti Obuljen Koržinek. Bitno mu je samo da mu sada do izbora, kao što su Horvata uhitili na dužnosti, ne uhite i Obuljen Koržinek.”

Kako god ova priča završila, građani očito imaju povjerenja u Rumunjku na čelu ove institucije. Predstavljajući današnje izvješće iz kojeg se vidi da su Europskoj uniji samo u prošloj godini uštedjeli više od 12 milijardi eura, Laura Kovesi je poručila da je njen fokus EU novac i da neće posustati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!