Zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala toliko?

Vijesti 07. pro 202119:58 1 komentar
cjepivo, cijepljenje, covid, koronavirus
Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u, za N1 televiziju objasnila je zašto je analiza smrti muškarca nakon cijepljenja trajala toliko.

Podsjetimo, u ožujku ove godine preminuo je mladić čiju je smrt HALMED povezao s cijepljenjem protiv covida. Ovo je prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj koji se povezuje s cjepivom.

“Za ovu ocjenu bilo je potrebno prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, opsežnu medicinsku dikuemtaciju, sve nalaze, uključujući i nalaze obdukcije i otpusna psima. Budući da je bilo riječi o netipičnoj kliničkoj slici, angažirali smo i vanjske stručbnjake, kolegeb na području hematologije. Potražili smo i mišljenje njemačkog instituta specijaliziranog na području hematologije”, kazala je Margan Koletić.

Željana Margan Koletić
N1

Osvrnula se i na sličan slučaj u susjednoj Sloveniji.

“Slučaj u Sloveniji dogodio se nakon što je bilo već poznato da vektorska cjepiva mogu izazvati ovu vrlo rijetku nuspojavu i nakon što su već uspostavljeni dijagnostički postupci. Prijava u Hrvatskoj se dogodila u ožujku kad je ovo stanje tek bilo otkriveno i tek su počele prijave iz drugih zemalja”, navela je Margan Koletić.

Kaže da ova ocjena vjerojatnosi znači da “podaci ukazuju na to da je vjerojatno cjepivo bilo uzrok ove nuspojave”. Rekla je i da preminuli muškarac “nije bolovao od težih bolesti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare