Zašto mladi ne izlaze na izbore i što misle o Plenkoviću na TikToku? “To je stvarno cringe, apsolutno susramlje”

Vijesti 03. tra 202409:34 0 komentara

O sudjelovanju mladih u politici u Novom danu kod Tihomira Ladišića govorili su viša znanstvena suradnica s Instituta za društvena istraživanja Zagreb Anja Gvozdanović i Marko Kovačić, prodekan Veleučilišta Bernays.

Nedostatak političke socijalizacije kod mladih je jedan od razloga zašto nisu zainteresirani za politiku, poručuje Gvozdanović.

“Njihova politička pismenost je relaitvno niska pa nisu ni zaintersirani za politiku generalno. Oni ne vide kako njihov glas može išta promijeniti. Između ostalog je tu problem imidža same politike – slika politike je relativno negativna. Vide je kao nepoštenu djelatnost i uopće jedno kompromitirano područje života u kojem naprosto ne žele ni sudjelovati.”

Gvozdanović dodaje da kombinacija toga da mladi relativno malo znaju o politici i sama perceprcija politike kao nečeg negativnog, odvraća mlade od politike, čak i samo kao promatrače.

Kovačić upozorava da ne bismo trebali upasti u zamku moralne panike kada pokušavamo shvatiti zašto mlade ne zanima politika.

“Ne bih rekao da su mladi potpuno apatični jer je to netočno. Naši mladi pokazuju želju za sudjelovanjem i za promjenom, kroz neke izvaninstitucionalne okvire, kao što su sudjelvanje na različitim društvenim mrežama”, ističe Kovačić i dodaje kako ni političke stranke ne pokazuju pretjerani interes za mlade.

“Na listama koje su predane samo 10 posto od svih kandidata za Hrvatski sabor su mladi, što je manji postotak u odnosu na prije četiri god. Politike za mlade ne funkcioniraju, pokazuju istraživanja.”

Istraživanja o izlasku mladih na izbore

Gvozdanović je podijelila rezultate istraživanja o izlasku mladih na izbore iz 2018.

“Da su sada izbori, svaki drugi bi izašao na izbore. To je još i dobra brojka u odnosu na neformalnu participaciju. Na primjer potpisivanje peticija, to već podrazumijeva sudjelovanje u različitim građanskim inicijativama, udrugama i tako. Tu su rezultati još više zabrinjavajući. Ispada da ova formalna participacija još je i donekle prisutna.”

Kovačić ističe kako istraživanja pokazuju da na  izbore najmanje izlaze mladi, niskoobrazovani i radnička klasa.

“Mladi su notorni apstinenti, nezainteresirani su, politika im ne stvara poticajno okruženje za ostvarivanje. Sve to rezultira činjenicom da ako mladi ne izlaze na izbore, političke stranke ih ne vide kao nekakvo tržište kojemu se moraju prilagoditi. To je začarani krug – ne stvaraju se kvalitetne politike za mlade pa mladi ne sudjeluju itd.”

Plenković na TikToku je cringe

Kovačić se osvrnuo i na TikTok HDZ-a na kojemu se Andrej Plenković u videu obraćao mladima.

“To je stvarno cringe, kako kažu mladi, apsolutno susramlje. Imate predsjednika vlade Republike Hrvatske koji u odjelu vrti košarkašku loptu i koji se nada da će na taj način doprijeti do mladih, a pitanje je što je radio sve četiri godine, njihov TikTok nije nastao sada.”

Na posljednjim parlamentarnim izborima izašlo je 46,4 posto birača, a Gvozdanović kaže da joj je teško procijeniti kakvo će stanje biti ovaj puta.

“Teško mi je prognozirati, ali mogu doprinijeti ovi prevrati koji se dešavaju s novim kandidaturama, ali teško im je reći. Sudeći po trendu, ne treba očekivati ogromne brojke.”

Gvozdanović je navela još jedan razlog zašto mlade odbija sudjelovanje u politici.

“Politika se percipira kao alat i kanal za ostvarivanje privatnih i partikularnih interesa, a ne kao jedno sredstvo za poboljšanje društva. Dok god politika ima tu auru odbijat će mlade.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!