Zastupnici o Milanoviću: Zabrana koja dolazi s pozicije moći nije dobra poruka

Vijesti 05. srp 202315:25 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Zabranu Ureda predsjednika RH novinaru "Jutarnjeg lista" Krešimiru Žabecu da bude na predsjednikovoj konferenciji za novinare, saborski zastupnici su u srijedu kritizirali, uz napomenu da su protiv takvih zabrana te da su plaćeni da odgovaraju na pitanja novinara, sviđali im se ili ne.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) smatra da predsjednikov odnos prema novinaru “Jutarnjeg lista” nije u redu. Novinar mora moći doći bilo gdje i postaviti bilo kakvo pitanje. Bez obzira na to slažeš li se s uređivačkom politikom bilo kojeg medija, moraš odgovarati na pitanje bilo kojeg medija, za to smo plaćeni, poručio je.

Nikša Vukas (Socijaldemokrati) naglašava da ne podržava predsjednikov jučerašnji odnos prema medijima te da to nije nešto čemu smo se nadali da će se događati u današnjem vremenu.

Marija Selak Raspudić (Most) smatra da svi mogu biti predmet propitivanja, pa tako i mediji. Međutim, upozorava, zabrana koja dolazi s pozicije moći nikada nije dobra poruka.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) novinarima je rekla da prima plaću iz proračuna koji pune porezni obveznici Republike Hrvatske te da nema pitanja koje joj mogu postaviti, a da na njega ne da odgovor.

“Mogu reći da ne znam ili da trebam skupiti podatke. Kada ne odgovaram na postavljeno pitanje, onda to znači, ako je tehničko, da se iza toga krije moje neznanje, a ako je političko, da imam putra na glavi samo tako pa vam neću odgovoriti”, naglasila je.

“Da nema novinara nijedna afera u Hrvatskoj ne bi bila otkrivena”

Zadatak novinara je da postavljaju pitanja političarima, a naš je da odgovaramo bez obzira je li riječ o načelniku općinu ili predsjedniku države, a ne da odlučujemo kojem novinaru hoćemo, a kojem nećemo odgovarati, poručila je.

To što netko od nas misli o nekoj novinskoj kući je naš osobni stav, ali javni stav je da svaka novinarska kuća šalje novinara ako želimo razvijati liberalnu demokraciju koju ja želim razvijati. Nije mi svaki put ugodno odgovarati na niz pitanja, ali to je bio posao i nisu novinari na zadatku po sviđanju ili nesviđanju, naglasila je Mrak Taritaš.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) kaže da nije za to da se prema medijima nastupa na taj način, ali, dodaje, ne bi ulazio u predsjednikove razloge. Da nema novinara u Hrvatskoj nijedna afera u Hrvatskoj ne bi bila otkrivena te da institucije počinju raditi tek kada novinari nešto otkriju, ali same ništa. Podrška novinara u svim medijima, poručio je.

“Ako je Glasnović imao ‘cancel culture’, bilo bi fino da ga ima i predsjednik”

Hrvoje Zekanović (HDS) iz vladajuće koalicije podsjetio je da su mediji prestali dolaziti na konferencije za novinare zastupnika Željka Glasnovića, jer su svi bili solidarni s novinarima koje je Glasnović napadao. Nije mu jasno, rekao je, zašto je ta solidarnost prema Glasnoviću bila iznimno oštra i rezolutna, a ne postoji kada je riječ o predsjedniku Milanoviću, koji na neviđen način napravio nešto prema jednom mediju.

Volio bih da imamo slična pravila ponašanja – ako je Glasnović imao potpuni ‘cancel culture’, bilo bi fino da predsjednik države koji se ponaša krajnje nesuvislo, osjeti da se tako ne smije ponašati, rekao je Zekanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare