Zataškavanje vršnjačkog nasilja pored Splita? Učenik prijetio željeznom šipkom

Vijesti 30. svi 202321:51 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Odvojene kaznene prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Strožancu, istočno od Splita, podnijeli su zabrinuti roditelji i učiteljica Zrinka Perković Dodig kojoj je u ponedjeljak Školski odbor otkazao ugovor o radu, doznaje se u utorak od roditelja učenika te škole.

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić izvijestila je pak da je dala otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig u ponedjeljak i to zbog “brojnih propusta u radu” koje je, kako je navela, utvrdila i inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Roditelji su izvijestili da su prijavu DORH-u podnijeli prije desetak dana zbog incidenta kojeg je 9. ožujka izazvao isti dječak iz petog razreda koji je u prošli četvrtak na nastavi zaprijetio učitelju i učenicima željeznom šipkom rekavši da je on “novi K.K” (dječak koji je počinio masakr u Beogradu).

Dječak je na hodniku škole oborio na pod svojeg kolegu iz petog razreda pokušavajući ga laktom gušiti što je šokiralo mnoge roditelje čija djeca idu u tu školu, rekli su Hini roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

O tom incidentu koji se, po tvrdnjama roditelja, zataškao jedina je upozoravala učiteljica Zrinka Perković Dodig koja je potvrdila da je i ona podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanja incidenta u školi gdje je bila razrednica tom dječaku do incidenta, a nakon kojeg je, sedam dana kasnije, premješten u drugi razred.

“Budući da se o tom incidentu više uopće nije govorilo, obratila sam se DORH-u i prijavila zataškavanje incidenta iz ožujka ove godine, to jest podnijela sam kaznenu prijavu DORH-u ,” rekla je Hini učiteljica Perković Dodig.

Kako se saznaje, za sutra je planiran sastanak Roditeljskog vijeća škole u Strožancu na kojem će se raspravljati o stanju u toj školi.

Ravnateljica: Učiteljica Zrinka Perković Dodig dobila je otkaz zbog brojnih propusta u radu

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić rekla je da je dala otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig u ponedjeljak i da se radi o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa, pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć, rekla je Prižmić u priopćenju dostavljenom Hini.

Naglasila je da odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnatelj poslodavca OŠ Strožanac, a ne Školski odbor koji je upravljačko tijelo i koje je dužno štititi interese OŠ Strožanac.

Školski odbor, pojasnila je Prižmić, ima svoje ovlasti propisane Statutom OŠ Strožanac i čini ga sedam članova te u njemu ne sjede samo predstavnici osnivača, kako se to plasira u medijima svakodnevno, već i predstavnik Vijeća roditelja, predstavnik radnika OŠ Strožanac te još dva predstavnika izabrana od Učiteljskog vijeća.

Svoju odluku o izvanrednom otkazu učiteljici Zrinki Perković Dodig, ravnateljica je, kako je protumačila, temeljila na brojnim njezinim povredama, a prije davanja prethodne suglasnosti Školskog odbora, članove Odbora je upoznala sa svim razlozima. Po njenim riječima, na članove Školskog odbora vršen je pritisak s brojnih strana, a bez da se uopće znalo o razlozima njezine odluke na kojima temelji otkaz.

Ravnateljica navodi kako je “apsolutna neistina” koja se danima plasira u medijima da je izvanredni otkaz ugovora o radu dobila učiteljica koja je pozvala policiju i prijavila vršnjačko nasilje u OŠ Strožanac te da je otkaz dobila potpuno druga učiteljica (Zrinka Perković Dodig) kojoj je, između ostalog, i prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila brojne nepravilnosti u njezinom postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao „nasilnik“, a što naravno nije točno.

Kaže da je od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu, učiteljica Zrinka Perković Dodig počinila “čak sedam teških povreda obveza iz radnog odnosa”.

Naglasila je da je jedna od tih povreda i ta da učiteljica nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!