Završavaju upisi u zagrebačke vrtiće, roditelji zabrinuti: “Morat ću dati okaz”

Vijesti 04. lip 202308:21 1 komentar
Pexels / Ilustracija

U ponedjeljak završavaju upisi u zagrebačke dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu, a nedostatak mjesta i dalje je velik problem.

Zbog nove zakonske odredbe, prema kojoj četverogodišnjaci imaju prednost pri upisu, mnoga djeca jasličke dobi mogla bi ostati neupisana, a njihovi roditelji prisiljeni ostati kod kuće umjesto odlaska na posao, piše HRT.

Žana je majka dvoje djece. Ove godine poslala je prijavu u dva vrtića za svog 10-mjesečnog sina. Kaže kako ne zna hoće li uspjeti dobiti mjesto u vrtiću.

“Ako ne, morat ću biti doma. Nemam druge opcije. Za privatni vrtić je preskupo, ne isplati mi se. Morat ću dati okaz i biti kod kuće”, kaže te dodaje da su privatni vrtići preskupi, a tete čuvalice za nju i njezinu prijateljicu Anu nisu nikad bile opcija.

“Oko četiri-pet tisuća kuna minimum, nekada ide i preko toga. Strahovito skupo, a i na kraju krajeva ne znate kome ostavljate svoju djecu”, kaže Ana.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi – “činimo sve što možemo”.

“Zapošljavamo treće odgajatelje kako bi u vrtićkim i jasličkim skupinama bilo lakše raditi odgajateljima s toliko djece. Zatim odgajateljima koji su bili na ugovor na određeno dajemo ugovor na neodređeno kako bi imali sigurniji status i ostali u vrtićima. Idemo i u nova zapošljavanja jer su potrebni i novi odgajatelji. Isto tako povećavamo subvenciju za privatne dječje vrtiće koji će primiti onu djecu koja se neće moći primiti u gradske vrtiće”, rekao je Tomašević.

Zabrinute majke smatraju da postoje i druga rješenja.

A rezultati upisa za iduću pedagošku godinu znat će se do kraja lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare