Zdravko Mamić optužio osječke suce za primanje mita. Hoće li im zagrebački sud potvrditi optužnicu?

Crna kronika 15. sij 202407:34 0 komentara
Karlo Klasic / Pixsell / ilustracija

Pratimo sve detalje korupcijskog slučaja što ga je raskrinkao sam bivši šef Dinama, nakon što je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u BiH.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u ponedjeljak počinje razmatrati USKOK-ovu optužnicu protiv trojice osječkih sudaca, te Zdravka i Zorana Mamića, ali i protiv poduzetnika Drage Tadića i Nataše Sekulić, partnerice jednog od sudaca. Može ju potvrditi ili pak vratiti USKOK-u.

Riječ je o sucima Županijskog suda u Osijeku Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću kojima je Zdravko Mamić, kako je sam rekao, davao mito ne bi li donosili odluke u njegovu korist. Novac im je, kako je izjavio, slao preko svog brata Zorana, te Drage Tadića, osječkog poduzetnika.

Novac, sat…

Sudac Krušlin optužen je jer je od Mamića uzeo skupocjeni sat, dok su Vekić i Kvesić, prema optužnici, dobili novac. Vekić je s tim novcem, navodi se, na ime svoje prijateljice kupio stan u Osijeku u kojem je prije dvije godine uhićen.

Na kraju je Mamić pravomoćno proglašen krivim za izvlačenje novca iz Dinama, a uoči presude koju je izrekao sudac Krušlin, pobjegao je u BiH.

Prema optužnici prvi slučaj mita dogodio se još 22. studenoga 2016. u Zagrebu kada je sudac Krušlin došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem. Učinio je to, stoji dalje u optužnici, iako je znao da se protiv Mamića već vodi kazneni postupak na Županijskom sudu u Osijeku, te da postoji šansa da baš on bude određen za predsjednika raspravnog vijeća u njegovom slučaju.

Kupio naklonost sudaca

USKOK navodi da je Mamić zbog toga želio steći Krušlinovu naklonost, ne bi li mu pogodovao ako mu bude trebalo. Zato je sucu na ruku stavio svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet. Sudac koji je, po stavu USKOK-a također bio svjestan cijele situacije, Mamićev je sat ipak uzeo.

Suca Zvonka Vekića, prema optužnici, Mamić je kontaktirao između travnja 2017. i 21. svibnja 2019. godine. Osim u Zagrebu, istražitelji su rekonstruirali da su se sastajali u Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju.

Poznato je od ranije da je sam Mamić istražiteljima ispričao kako mu je sudac Vekić obećavao da će s obzirom na bliske odnose s ostalim sucima Županijskog suda u Osijeku ishoditi njemu i njegovom bratu povoljne sudske odluke. No, u zamjenu za to Mamić im je, navodi USKOK, trebao dati novčanu nagradu, a Vekić je, prema optužnici, novac trebao podijeliti s ostalim sucima. Mamić je, navodno, Vekiću za njega i još dvojicu sudaca predao najmanje 370 tisuća eura.

Poduzetnik i brat posrednici

Još sto tisuća eura Mamić je, kako je naveo u svom iskazu, obećao sucu Kvesiću, kojem je novac poslao preko Drage Tadića. Taj su iznos, stoji u optužnici, Kvesić i Vekić trebali podijeliti. Sam Mamić je s Vekićem, opisuje dalje USKOK, razgovarao o svojim postupcima, te su dogovarali kako bi trebalo donijeti odluke u Mamićevu korist.

Optužnicom je obuhvaćeno i putovanje u Dubai, kojim je Mamić počastio suca Vekića i njegovu prijateljicu, a nabavio mu je i ulaznice za utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u lipnju 2018. godine. Osigurao mu je, navodi se u optužnici, i da na trošak Hrvatskog nogometnog saveza ode na utakmicu u Veliku Britaniju.

Kupovali nekretnine i automobile

USKOK tvrdi da je Zvonko Vekić za novac koji je dobio od Mamića na ime svoje prijateljice Nataše Sekulić kupio stan u Osijeku. Za to je utrošeno 260.790 kuna. Još 25 tisuća kuna uložili su u kupovinu automobila za gospođu Sekulić, dok je sam Vekić za svoje vozilo, kako se navodi u optužnici, uzeo 58.392 kune od Mamićevog mita.

Ostatak je raspodijelio po računima i sefovima, te za kupovinu stana u Zadru. U bankovnom sefu Nataše Sekulić pronađeno je 28.220 eura i 320.000 kuna za koje se vjeruje da ih je Vekić dobio od Mamića, stoji u optužnici. Sucima se stavlja na teret primanje mita i trgovanje utjecajem, sučevoj prijateljici pranje novca, dok su Mamići i Tadić optuženi za davanje mita.

Mamićevo priznanje

Osim Mamićevog priznanja istražitelji su među dokazima priložili i poruke pronađene u mobitelima aktera ove afere. USKOK je pronašao poruke i u mobitelu Mamićeve tadašnje supruge Marine preko koje je sa šefom Dinama komunicirala Nataša Sekulić, prijateljica suca Vekića. On je bio i uhićen u stanu gospođe Sekulić.

Da je Nataša Sekulić komunicirala s Mamićem preko njezinog mobitela Marina Mamić je potvrdila i u svom svjedočenju. To proizlazi i iz USKOK-ove optužnice koja se sada nalazi pred optužnim vijećem.

“Poznato mi je da se Zdravko Mamić sa Zvonkom Vekićem često viđao te da mu je davao novac. I ja sam bila na nekim njihovim druženjima. Znam da je Vekić od Zdravka dobio oko 300 tisuća eura gotovine, a podmirivao mu je i troškove putovanja i boravaka u hotelima”, izjavila je prisjećajući se još kako je Vekić u svim tim razgovorima Mamiću obećavao ‘brda i doline’, odnosno sudske odluke u njegovu korist.

“Spominjao mu je i da se s Krušlinom dogovorio, te da će mu sugerirati kakve odluke da donosi”, potvrdila je Marina Mamić. Opisala je i kako je preko njezinog mobitela Nataša Sekulić održavala kontakte sa Zdravkom Mamićem.

“Za komunikaciju su korištene aplikacije Telegram i WhatsApp. Još ih imam sačuvane u svom mobitelu”, izjavila je Marina Mamić i pokazala istražiteljima poruke Nataše Sekulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!