“Žene često neće prijaviti nasilnika jer je jako povezan, zna osobu na poziciji”

Vijesti 27. ruj 202117:23 > 18:28 0 komentara
Photo by Guillaume de Germain on Unsplash / ilustracija

Psihologinja u SOS Rijeka Lorena Zec gostovala je u Newsroomu. Istaknula je da u SOS Rijeka pružaju psihološku pomoć žrtvama nasilja.

Zec navodi da već godinama upozoravaju na rodno uvjetovano nasilje.

“U jasvnost uvijek izađu najekstremniji slučajevi. I u ovom slučaju kad pričamo o otuđenju izašli su u javnost najekstremniji slučajevi, a ono što mi imamo svakodnevno u savjetovalištu su žene koje prolaze torturu i sekundarnu viktimizaciju kroz sustav jer se s jedne strane propituje njihovo roditeljstvo, a s druge strane se njih i nasilnog roditelja, koji je najčešće otac u tom slučaju, uzima podjednako, kao da su njihove roditeljske sposobnosti jednake”, pojasnila je psihologinja.

Lorena Zec
N1

“Možemo pričati o tome da su žene izložene tom riziku da će im dijete biti oduzeto ili riziku da će dijete morati održavati kontakte s nasilnikom”, dodala je.

“Interes djeteta mora biti na prvom mjestu”

Zec ističe da rijetke žene ne žele da dijete vidi oca nego da žele podršku i sigurnost od sustava kada dijete viđa partnera.

VEZANE VIJESTI

“Jedan primjer koji mi pada na pamet, radilo se o malom djetetu i nakon što je pobjelga u šlapama od nasilnika, majka prvih par mjeseci nije bila spremna pustiti dijete da ide samo kod tate i dijete nije bilo na to ni naviknuto. Nju se onda proglasilo majkom koja opstruira kontakte, koja nije svjesna važnosti očeva u odgoju”, kazala je Zec.

Istaknula je da interes djeteta mora biti na prvom mjestu.

“Nasilje nije konflikt, to nije sukob. Moramo stvari zvati pravim imenom, nasilje je potpuna zloupotreba moći i kontrole od jedne strane prema drugoj. Posebno me smeta kad se brakovi razvode i to brakovi u kojima je dokazano bilo nasilja i da se oni označavaju kao konfliktni ili visoko konfliktni jer tu nije stvar obje osobe. Sustav mora vidjeti tko je primarni agresor, nasilnik i napravit sve da žrtvu zaštiti od daljnjeg nasilja”, kazala je psihologinja i dodala:

“Mi kao udruga često upozoravamo da su neki međunarodni dokumenti stavljaju naglasak na to da interes djeteta mora biti na prvom mjestu, ali to primarno znači sigurnost, psiho-fizičku sigurnost tog djeteta. Ne može pravo recimo oca koji je bio nasilan biti iznad prava tog djeteta da bude zaštićeno i sigurno.”

“Neke žene se boje prijaviti nasilje”

Osvrnula se i na optužbe Severine Vučković, da se pogodovalo moćnicima. Zec navodi da nije stručnjak za te stvari, no ističe da je imala susret sa ženama koje se boje prijaviti nasilnog partnera jer je povezan s osobama na pozicijama.

“Ono s čime nama žene dolaze su razne priče gdje možete vidjeti da postoji neki nesrazmjer moći ljudi koji dolaze do Centra za socijalnu skrb, gdje se žene boje prijaviti nasilje, misle da će ostati djece. Žene nam često kažu da ga neće prijaviti jer je on jako povezan, pozna ovu ili onu osobu na poziciji. Očito da još uvijek među osobama koje preživljavaju partnersko nasilje postoji jedna velika zadrška prema insititucijama. Mislim da cijela ova afera možda umanjuje povjerenje prema institucijama, ali je nužan korak da krenemo raščišćavati stvari od početka”, zaključila je Zec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!