Đurđević: Dobronić je intelektualac u punom smislu riječi, kod nas je to rijetko

Vijesti 13. ruj 202113:41 > 16:262 komentara
Izvor: N1

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Đurđević je, podsjetimo, u prva dva javna poziva bila kandidatkinja predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, za čelno mjesto na Vrhovnom sudu. Vladajuća većina nije je izglasala u Saboru pa je raspisan treći javni poziv. Na taj je poziv predsjednik kao svog kandidata predstavio Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu.

Ona je i vanjska članica Odbora za pravosuđe, a bila je i na saslušanju kandidata.

VEZANE VIJESTI

“Dobar dojam su ostavili. Svi su izložili svoj program, ali jedini relevantan kandidat, koji će biti predložen od strane predsjednika jest sudac Dobronić”, rekla je Đurđević.

Upitana je kakav je kandidat sudac Dobronić.

“Ja suca mogu cijeniti samo prema njegovu programu i onome što sam čula na Odboru i mogu reći da su u svakom pogledu ispunjena moja očekivanja. On je pokazao raskošno pravno znanje i duboko razumijevanje problema pravosuđa. Pokazao je razumijevanje položaja sudaca i sudova u pravnom poretku RH i što znači sudačka dužnost, da je to jedna intelektualna, teška, savjesna i odgovorna dužnost, da to nisu činovnici, da nije mehaničko obavljanje dužnosti, nego da morate biti intelektualac u punom smislu riječi i ja sam to prepoznala u njemu, što je, moram reći, jako rijetko i kod nas, ali i drugdje”, rekla je Đurđević.

On je na Općoj sjednici Vrhovnog suda dobio je malo glasova, dobio opaske da nema širinu, da ne poštuje sudačku normu.

“Ne mogu se složiti s mišljenjem Vrhovnog suda, to proizlazi iz njegova programa, a i iz ovog ispitivanja na Odboru. Vrhovni sud ne može ispitivati kandidate. Ono što posebno cijenim kod suca Dobronića je to što je on potpuno otvoren za komparativni pristup, a otvoren je i prema pravnoj znanosti i uzima je u obzir, što je doista vrlo rijetko kod nas. Ja u njemu prepoznajem aspekt otvorenosti i spremnosti tumačenja prava na temelju javnog povjerenja, a i to da pravo i pravda nisu odvojeni. U javnosti se od uglednih pravnika i odvjetnika često može čuti da pravo i pravda nisu isti, a zadatak suda jest da pravo ostvari pravdu”, rekla je Đurđević.

“Što se tiče odluke Vrhovnog suda, ja mogu primijetiti da je došlo do određenog zapleta, a koji su to razlozi, možemo samo spekulirati. U našem slučaju nije bilo mišljenja”, rekla je Đurđević.

Kritizirala je i postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda u Hrvatskoj.

“Mi smo tim javnim pozivom pretvorili cijeli postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda u političku kampanju”, rekla je Đurđević, dodavši da je sudbena vlast u Hrvatskoj minorizirana i konstantno se omalovažava, kao i da se ne poštuje njezina neovisnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar