Znate li dokad vam vrijedi covid-potvrda?

Vijesti 30. lip 202209:491 komentar
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP, Ilustracija

Vijeće Europske unije dalo je zeleno svjetlo za produženje odredbe oko EU digitalnih covid-potvrda za godinu dana. Digitalni covid-certifikat igrao je važnu ulogu u olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije.

Važeća uredba kojom se uspostavlja EU digitalna covid potvrda donesena je 14. lipnja 2021. i na snazi ​​je od 1. srpnja 2021. Sada će se produžiti do 30. lipnja 2023. Produženjem uredbe osigurat će se da putnici iz EU-a, kao i oni iz trećih zemalja povezanih sa sustavom, mogu nastaviti koristiti svoju potvrdu za putovanja unutar Unije u državama članicama u kojima su te potvrde potrebne.

VEZANE VIJESTI

Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od covida-19.

Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj.

Covid-potvrda za one koji su primili dvije doze cjepiva vrijedi godinu dana od dana primitka druge doze, dok za ljude koji su primili tri doze covid-potvrda traje neograničeno.

Znate li dokad vrijedi vaša?

Podsjetimo, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) svaki četvrtak objavljuje novu kartu Europe, prema broju zaraženih koronavirusom.

Prema podacima ECDC-a objavljenim u četvrtak 23. lipnja na karti Europe Hrvatska je trenutno obojana dvjema bojama.

Dalmacija i Istra nalaze se u narančastom dok su središnja, sjeverna i istočna Hrvatska u sivoj boji. To znači da priobalje ima 100 do 300 novozaraženih na 100.000 ljudi, a u sivom području se ne testira dovoljno za točne podatke, odnosno testira se manje od 600 osoba na 100.000, prema legendi karte ECDC-a.

ECDC

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar