Zoran Pusić: Nasilje rađa nasilje. Na jednog ubijenog Hamasovog terorista sada ćete dobiti pet novih

Vijesti 27. lis 202320:18 0 komentara

Gost N1 Studija uživo bio je predsjednik Antifašističke lige Republike Hrvatske Zoran Pusić koji je komentirao odluku Vijeća Židovske općine Zagreb da izađe iz Lige nakon Pusićeva teksta o sukobu Izraela i Hamasa.

Kako kažu iz Vijeća Židovske općine Zagreba, do odluke je došlo zbog sadržaja teksta pod naslovom “Ne postati zlo koje osuđujemo” i činjenice da ŽOZ nije bio konzultiran o sadržaju objave povezane sa sukobom između Hamasa i Izraela.

“Ne znam koji dio teksta ih smeta”

Ovaj tekst sam napisao kao izjavu Antifašističke lige i poslao tajniku Lige Eugenu Jakovčiću koji je rekao da će to poslati sutra. Kad sam napisao tu izjavu, onda sam napisao jedan autorski tekst koji je proširena izjava. Izjava se nije nigdje pojavila, Eugen Jakovčić ju je objavio na svom Facebooku kad se pojavio moj članak na portalu Novosti”, objašnjava Pusić.

Što se tiče izlaska Židovske općine Zagreb iz Antifašističke lige, Pusić kaže da mu je žao. “Dobar dio su to moji dugogodišnji poznanici, neki su moji dobri prijatelj. Žao mi je zbog toga postupka pa i zbog načina – ja sam saznao za tu odluku kroz medije, oni svi imaju moj telefonski broj. Neki smo dugogodišnji prijatelji i nitko nije imao potrebu da se se savjetuje niti sa mnom niti s Antifašističkom ligom. To je taj stav, niti jednom kritikom nečeg točno napisanog u tekstu nisu obrazložili, tako da ja ne znam koji dio teksta njih smeta.”

Pusić u svom tekstu citira poznatog izraelskog pisca Amosa Oza, aktualnog ministra financija u vladi Benjamina Netanyahua, progovorio je i o načinu na koji Izrael vodi svoju legitimnu obranu, spomenuo je Hamas…

“Svaku večer gledate stotine i stotine ubijenih žena i djece i poslije tih slika koji put je normalno da čovjek u ljutnji nešto napiše. Ja sam pazio da to ne napravim. Nitko ne dovodi u pitanje niti pravo države Izrael na postojanje niti pravo na obranu”, rekao je Pusić te dodao:

“Smatram da je ono za što bi se mene možda moglo prozvati, to je jedan malo proizraelski stav. Ne poznam dobro ni arapsku kulturu ni događaje, a izraelsku poznam. Čitao sam niz izraelskih autora, prosvjedovao kad to nije bilo popularno, kad sam bio student ’67., u korist Izraela, moji dobri prijatelji su visoki časnici izraelske vojske koji su mjesecima prosvjedovali protiv politika Netanyahuove vlade. Miliijuni Izraelaca sudjeluju u tim prosvjedima. Tekst je u prvom redu bio potaknut svakodnevnim stradanjem nevinih civila, a drugom redu brigom za Izrael.”

“Nasilje rađa nasilje”

“Mislim da je ovo, osim što politikom teško možete zvati ubijanje žene i djece, to su kao kolateralne žrtve, ali kad se brojke iz dana u dan penju, od države koja sada zapravo nema nikakvih gubitaka… Bila je napadnuta (Izrael) od jedne brutalne, beskrupulozne terorističke organizacije (Hamas) koja je i prije napravila sve da do pomirenja ne dođe. Država Izrael bi po mom mišljenju neusporedivo više napravila protiv terorizma da je poslije onog inicijalnog, strašnog zločina koji su 7. listopada pretrpjeli izraelski civili, da je rekla ‘gledajte mi u tjedan dan možemo izbrisati Gazu s lica zemlje, ali stradat će ogroman broj nevinih civila i mi ćemo se zauvijek boriti protiv terorista, ali mi civile nećemo pri tome ubijati’. Ne možete na ovaj način koji oni rade, po mom mišljenju. Na jednog ubijenog Hamasovog terorista sada ćete dobiti pet novih. Nasilje rađa nasilje”, smatra Pusić.

“Luđaka i terorista ima svugdje. Terorizam će nas još pratiti i toga se teško riješiti. Ono što ja mislim da je zabrinjavajuće, to je da vam situacija koja je tamo nastala… Nasilje rađa nasilje i u jednom trenutku vi dođete u jednu spralu nasilja i iracionalnosti iz koje ne možete izaći i koja ima svoju vlastitu logiku i što god vi radili ono vas vuče u sukob koji na početku nitko nije htio i to je velika opasnost sada na Bliskom istoku”, zaključio je Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!