Zovko: To je kultura nasilja, tužakanja novinara da ih se financijski iscrpi

Vijesti 16. tra 202114:10 > 14:19 0 komentara
N1

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko objasnio je za N1 nakon današnjeg predstavljanja u Hrvatskom novinarskom domu SLAP tužbi, koliko je danas u Hrvatskoj prisutna ova pojava pritiska na novinare i medije i što čini demokratskom društvu.

“Riječ je o tužbama koje se dižu ponajprije protiv onih koji kritički pišu, izvještavaju o ljudima na određenim pozicijama političke i ekonomske moći. Cilj tih tužbi je zastrašivanje ljudi da pišu o određenim temama”, objasnio je Zovko: “Cilj ovih tužbi je zastrašivanje novinara i odvraćanje od istraživačkih tema.”

Voditelj N1 konstatirao je da te tužbe ne moraju biti silno snažne, argumentirane u svom činjeničnom dijelu, ali da tužitelji njima računaju na to da troškovi odvjetnika i vremena potrebnog za bavljenje tim tužbama, bude budu takvih razmjera da novinari nemaju novac i vrijeme povlačiti se po sudovima.

Serijski tužitelji

“Tako je, novinari nemaju novac niti vrijeme”, potvrdio je Zovko i nastavio:

“Ako uzmete da su odštetni zahtjevi po ovogodišnjoj anketi ukupno 78,5 milijuna kuna, dakle za 10 milijuna kuna više nego u 2020., odnosno da danas iznose ukupno 10 milijuna eura, to su stravične brojke za Hrvatsku.”

Zovko je rekao i to da je anketa HND-a utvrdila da je danas u Hrvatskoj aktivno 924 tužbi protiv medija i novinara u Hrvatskoj, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo 905.

VEZANE VIJESTI

I ne samo to:

“Ovo je još najmanji broj. Nama je na anketu odgovorilo oko 20 medija, nisu odgovorili svi. Dakle, u stvarnosti taj broj premašuje 1000 ili 1100 tužbi. Tuže bivši ministri, lokalni šerifi, suci… Imamo situaciju gdje suci tuže novinare i imaju ogromne odštetne zahtjeve po 100 i više tisuća kuna. Nemamo namjeru generalizirati, imamo sjajnih sudaca, sjajnih presuda sa sjajnim obrazloženjima, ali ovo nije normalna situacija.”

“Odvjetnica Vanja Jurić je na predstavljanju rekla da imamo jednu kulturu, sad je to već postala kultura nasilja, tužakanja novinara i medija s jednim ciljem, uništenjem financijskim iscrpljivanjem”, objasnio je Zovko:

Naveo je tri primjera.

“Kolega Gazdek je rekao da je u jednom trenutku imao od serijskog tužitelja Tolušića oko 200 tisuća kuna odštetnog zahtjeva, a godišnji proračun njegovog portala Virovitica.net je oko 40.000 kuna”, konstatirao je Zovko da bi, u slučaju gubitka takve tužbe portal odmah išao u gašenje.

“Imali smo nedavno jedan opasan presedan kad je sudac Cambi, jedan od serijskih tužitelja isto protiv novinara, ako se ne varam i dobio, Jutarnji list zbog autoriziranog intervjua Nikole Grmoje“, kazao je Zovko i naveo i treći primjer:

“Ovo je puno perfidniji način”

“Europski sud za ljudska prava upozorio je Republiku Hrvatsku u slučaju Narodnog lista iz Zadra.”

Predsjednik HND-a objasnio je da Hrvatska u svoje zakonodavstvo ima ugrađene mehanizme za zaštitu neovisnog novinarstva, ali da je ovdje i sada u Hrvatskoj na djelu jedna nova, kako je kazao, još i opasnija praksa protiv koje će se nešto hitno morati poduzeti:

“Više ne morate sačekati novinara na ulici, udariti ga, prebiti. Ovo je puno perfidniji način, ovo je iscrpljivanje. Novinari su dvostruko izloženi ovoj priči, parnično i kazneno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!