Župan želi preimenovati aerodrom u Splitu, predlaže da se zove po svecu

Vijesti 05. velj 202107:58 > 08:17 6 komentara
aerodrom split, zračna luka split, splitski aerodrom, resnik
Miranda Cikotic/PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je za Slobodnu Dalmaciju da će u dogovoru s lokalnim gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim dionicima pokrenuti inicijativu preimenovanja Zračne luke Split.

Bobanu se ne sviđa što su Slovenci sveca Jeronima, kojem se pripisuje uzrečica “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac”, uvrstili u Enciklopediju Britannicu navodeći kako je rođen u Stridonu, u blizini moderne Ljubljane u Sloveniji.

“Sveti Jere naš je svetac, zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije. Njegovo mjesto rođenja, koje nikad i nigdje nije znanstveno dokazano, nije bio motiv da svetog Jeru, kojeg od davnina štujemo na našem području, izaberemo kao svoga nebeskog zaštitnika. Iskreno se nadamo kako će ga cijeli svijet štovati i poštovati kao i mi. Neka bude zaštitnik cijeloga svijeta!”

Inače, Splitsko-dalmatinska županija svoj dan obilježava 30. rujna, na blagdan svetog Jeronima 30. rujna.

“Po mome mišljenju, krivi smjer je štovanje sveca ograničiti mjestom rođenja. Primjerice, svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita, Splićani štuju iako nije rođen na ovim prostorima. Brojne naše obitelji kroz naraštaje daju imena svojoj djeci u čast naših svetaca, Dujma i Jeronima. Široka je lepeza imena – Dujam, Duje, pa Jere, Jeronim, Jerko, Jeronima, Jerka… A dokaz štovanja svetog Jeronima na našim područjima kroz stoljeća su i brojne crkve posvećene ovom svecu. Zbog svega toga je i odlukom pape nekadašnji gostinjac u Rimu nazvan Hrvatski zavod sv. Jeronima”, kaže Boban.

Župan je, u čast nebeskog zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije, najavio i preimenovanje splitskog aerodroma.

“Naš isključivi motiv je štovanje sv. Jeronima. Štoviše, planiramo, u dogovoru s gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim dionicima, pokrenuti inicijativu imenovanja naše zračne luke u Resniku imenom našega nebeskog zaštitnika, sv. Jeronima Dalmatinca”, rekao je HDZ-ov župan za Slobodnu Dalmaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare