Zviždačica Cvrtila: Da sam dobila otkaz, saznala sam preko e-Građana

Vijesti 07. velj 202217:34 > 09. velj 2022 11:35 0 komentara
N1

Zviždačica iz Kutine Adrijana Cvrtila gostovala je u Newsroomu gdje je objavila novu snimku u kojoj se od nje, kaže, traži da provede postupak nabave za radove koji su već bili izvršeni. Također, otkrila je da su osnovali udrugu za zaštitu zviždača.

Adrijana Cvrtila, Josip Vitez i Viktor Šimunić osnivači su udruge za promicanje dobrog upravljanja i rada Pomak u Kutini. Danas su tim povodom bili i u Saboru, a Cvrtila j u Newsroomu otkrila o čemu se radi:

VEZANE VIJESTI

“Šimunić, Vitez i ja osnovali smo Pomak, udrugu za zaštitu zviždača, kojom želimo pružiti svaku potrebnu pomoć. Danas smo u Saboru imali sastanak s blokom Zeleno-lijeve koalicije. Nismo orijentirani na jednu političku opciju. Pokušat ćemo se založiti da se zaonske odrebe promijene. Svim zastupnicima smo uputili dopis, oni su se prvi javili. I Maja Đerek je članica udruge.”

Na pitanje što je najproblematičnije u novom zakonskom rješenju, odgovara:

“Novi prijedlog Zakona o prijaviteljima nepravilnosti nedavno je bio na prvom čitanju. To je mrtvo slovo na papiru jer u praksi te odredbe ne rješavaju naše probleme. One nisu dale jasnu mogućnost da zviždači imaju izbor prijave nepravilnosti. Trebala bi se omogućiti sloboda izbora i na vanjsko prijavljivanje prema Pučkom pravobranitelju. Većinom su to kazneni postupci i zviždači često zarade tužbe za klevetu, ja ih imam devet. To je financijski neizdrživo.”

Cvrtila ističe da drugi zaposlenici najčešće zašute jer ih poslodavac pritišće egzistencijom, a na pitanje što bi bilo prihvatljivo, odgovara:

“Bitno je dati slobodu izbora da se može birati između unutarnjeg i vanjskog pijavljivanja jer unutarnje često nije prikladno.”

Nova snimka

U Newsroomu je također objavljena nova snimka za koju je Cvrtila rekla:

“Radi se o situaciji prije više od godinu dana. Pročelnik za komunalni sustav Kutina tražio je da retroaktivno provedem postupak nabave za radove koji su bili izvršeni. To sam odbila, a on mi je to zamjerio. To traži i lažiranje dokumentacije, trebao je potvrditi onog koji je izabran. To očito nije prvi puta.”

“Radovi su izvršeni, postupak nabave sam odbila provesti, prije tri mjeseca račun izvođačima radova nije bio ispostavljen”, dodaje.

Na pitanje očekuje li reakciju USKOK-a na ovo, Cvrtila je rekla: “Apsolutno očekujem, s tim da su ti radovi vezani uz izgradnju Reciklažnog dvorišta u Kutini.”

Kaže i da je nakon zadnjeg medijskog istupa bila pozvana na ispitivanje: “Dosta se prate svi medijski istupi tako da sam bila pozvana vezano uz to dati izjave u USKOK.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje brine li je to, strahuje li za sigurnost, Cvrtila objašnjava:

“To je uvijek prisutno, pogotovo u tako malim sredinama. Nije mi svejedno posebno jer ste u takvim sredninama izloženi medijskim napadima od strane vladajućih.”

Kaže da se Maji Đerek događaju iste stvari kao i njoj – napadi, pokušaji demantija, ocrnjivanje s težištem na svjedocima “koji najčešće ne govore istinu jer su egzistencijalno ugroženi”.

“Osnovali smo udrugu da pomognemo u segmentima koji su nama nedostajali”, dodaje, a o svojoj stiuaciji nakon pritisaka kaže:

“Poslodavac me odjavio s mirovinskog neki dan pa sam kroz sustav e-građana saznala da više nisam zaposlenik. Sud je donio privrememu mjeru povratka na posao, ali nije uzeo sve mogućnosti iz ovršnog zakona. Sutkinja je povukla tu privremenu mjeru i to sad još nije pravomoćno, no poslodavac me odjavio što nije smio jer rješenje još nije pravomoćno. Nitko me nije obavijestio da sam dobila otkaz u Eko Moslavini.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!