Zabijelio se otok Pag, ali ovoga puta od soli, što je objasnila naša meteorologinja Tea Blažević.
Radi se o tzv. posolici. Do posolice dolazi zato što jak vjetar, bura u ovom slučaju, podiže kapljice mora, donosi ih do kopna te one padaju na tlo, a nakon isparavanja vode na tlu ostaje sol, odnosno natrijev klorid.
Posolica obično nastaje u krajevima izloženim buri, kao što je otok Pag, gdje su i snimljene fotografije, koje nam je ustupio Radio Pag.
Posolica može stvoriti velike probleme u elektroopskrbi, kao što je bio slučaj 2017.godine, prema izvješću HOPS-a:
“Dugotrajna jaka bura na sjevernom Jadranu uzrokovala je ekstremnu posolicu, radi koje je HOPS d.o.o. posljednjih tjedana dana imao neuobičajeno veliki broj kvarova na dalekovodima na kvarnerskim otocima, posebno na Pagu, Rabu i Lošinju”.
Ipak, ova pojava može biti i korisna. Paško ovčarstvo osobito je ovisno o njoj, jer je zbog posolice na travi i aromatskom bilju mlijeko paške ovce jedinstvena okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od tog mlijeka zahvaljujući tome posebna je okusa.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!