Vrućina ruši lipanjske rekorde: U dva grada izmjerene najviše temperature dosad!

Vijesti 28. lip 202214:32 > 14:34 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

U 13 sati u Senju je izmjereno 36,7, čime je premašen dosadašnji lipanjski rekord za tu postaju od 36,3, što je izmjereno u lipnju 2003. godine, koja je zapamćena kao jedna od ekstremno vrućih.

Te godina vrućina je odnijela brojne živote u zapadnoj Europi.

VEZANE VIJESTI

Rekordna lipanjska temperatura izmjerena je i u Rijeci. U 14 sati na toj postaji izmjereno je 36.8, što je najviša temperatura ikad izmjerena u lipnju na toj postaji, čime je premašen dosadašnji rekord iz 2003. godine, kad je izmjereno 36.7 stupnjeva.

O toplinskom valu

Toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a, među ostalim, mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom.

Kad govorimo o temperaturama, u lipnju nisu neuobičajeni vrući dani, kad je najviša dnevna temperatura viša ili jednaka 30 stupnjeva. Najčešće se javljaju upravo u drugoj polovini mjeseca, osobito u Dalmaciji i Slavoniji.

Tropske noći, odnosno noći kad je najniža temperatura veća ili jednaka 20 stupnjeva na kopnu su, pak, vrlo rijetka pojava u lipnju, prosječan broj im je manji od 1 (a dosad su u ovom mjesecu već bile dvije), no ipak se od 2000. godine bilježe češće, osobito u Zagrebu. I u ovogodišnjem lipnju tropske noći već su zabilježene na pojedinim postajama u unutrašnjosti, a zasigurno će ih biti i idućih dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.