Za vikend stiže novo pogoršanje s pljuskovima, grmljavinom i udarima vjetra

Vijesti 29. lip 202307:16 0 komentara
oblaci, oluja, nevrijeme, kiša, pljusak
N1

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Nad Europom jača greben visokog tlaka Azorske anticiklone. Ciklonalna aktivnost je nad sjevernim Atlantikom južno od Islanda. Mlazna struja razdvaja ciklonu i anticiklonu, sljedi smjer Golfske struju dolazi do Velike Britanije račva se na sjevernu i južnu granu.

Južna grana mlazne struje spušta se prema Alpama zaobilazi ih s istoka te nad nama kao sjeverni visinski vjetar odnosi frontalni poremećaj, koji je djelovao navrijeme kod nas, prema istoku.

Nova pošiljka nestabilnog vlažnog zraka s Atlantika prodrjet će nad sjevernu Italiju i Jadran sutra krajem dana i formirat će se plitka ciklona koja će se duž osi Jadrana spuštati prema jugoistoku te za predstojeći vikend donijeti nestabilno vrijeme s pljuskovima, grmljavinom i udarima vjetra.

Danas će vrijeme  biti sunčano i toplo na Jadranu vruće. U planinskim krajevima unutrašnjosti umjeren razvoj dnevne naoblake. Na Jadranu će bura prestati i zapuhati će jak maestral. Najviše temperature zraka  od 24 do 27, a na Jadranu od  31 do 34  °C.

Petak prijepodne i veći dio dana nastavak stabilnog vremena s  jutarnjom temperaturom u unutrašnjosti od 14 do 17, na Jadranu oko 20.  Pod kraj dana zapuhat će jugo uz naoblačenje sa zapada. U noći na subotu u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu grmljavina, pljuskovi kiše i udari vjetra.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 27 a na  Jadranu od 29  do 34.

U subota će se naoblačenje s kišom premještati prema istoku i zahvatiti veći dio unutrašnjosti i Jadran. Za vikend prognoziramo prolaz plitke ciklone po osi Jadrana i s njom povezane oslabljene hladne fronte s grmljavinom, pljuskovima kiše, udarima vjetra.Temperature zraka u nedjelju u manjem padu. Na Jadranu nevere uz mjestimice obilne oborine.

Oprez na sjevernom i srednjem Jadranu će u nedjelju u drugoj polovini dana zapuhati iznenada punom snagom jaka bura.

Temperatura  mora je od 21 do 24C. UV indeks je visok i vrlo visok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!