Valunzi: Kako svaka žena može najlakše ublažiti ovaj težak simptom menopauze?

Zdravlje 12. lis 202016:36 > 16:41
Pixabay

Simptomi menopauze kod žena se pojavljuju u različitim intenzitetima, a najčešće oko 50 godine života. Iako se prije tako vjerovalo, mitovi o menopauzi su da će vrijeme njenog dolaska ovisiti o broju trudnoća, korištenju hormonske kontracepcije, težini, dojenju i slično.

Simptomi menopauze mogu biti manje ili više izraženi, no najintenzivniji su upravo valunzi. Kod nekih će žena oni biti jaki, a moguće je da kod nekih ta promjena dolazi polagano i bez jakih simptoma.

Osim valunga, ovo su još neki simptomi menopauze:

– umor i iscrpljenost

– snažne promjene raspoloženja

– problemi s pamćenjem

– promjene tjelesne težine

neuredne i nepravilne menstruacije

– promjene na kosi i koži

smanjenje libida

Što su točno valunzi?

Valunzi su vazomotorne tegobe koje se pojavljuju u 20 do 30 posto premenopauzalnih žena i čak u 85 posto slučajeva u ranoj postmenopauzi. Zbog toga se smatra da su valunzi, zapravo, rani znak menopauze. Očituju se naglim osjećajem topline tijela, točnije, “napadajem“ vrućine.

Uzrok valunga

Da bismo razumjeli kako ih ublažiti, trebamo znati zašto nastaju valunzi.

Događaju se nakon abnormalne aktivacije termoregulacijskog centra u hipotalamusu, moždanoj strukturi koja izlučuje niz hormona. Uzrok toga je promjena u koncentraciji estrogena koje aktiviraju centar za regulaciju temperature u mozgu i koji tada dobiva signal da je “pregrijan”.

Tada dolazi do napadaja vrućine zbog širenja krvnih žila. Val vrućine u menopauzi završava znojenjem i ubrzanim radom srca što je uobičajena ljudska reakcija na širenje krvnih žila, a onda tek dolazi spuštanje temperature. Ovo traje oko četiri minute, a među povezanim simptomima su i crvenilo te drhtanje nakon što se tijelo počne hladiti.

Noćno znojenje u menopauzi zapravo su valunzi koji se pojavljuju noću, za vrijeme sna. Trajanje valunga kod nekih žena može biti i do par godina, dok ih neke nikada ne iskuse.

Kako ublažiti valunge?

Postoje istraživanja koja su pokazala povezanost pojačanih simptoma menopauze s dijabetesom, povišenom tjelesnom težinom i problemima s metabolizmom. S obzirom da su valunzi hormonalni poremećaj, postoje načini kako ih ublažiti i držati pod kontrolom.

Prije svega, nastojte kroz cijeli dan biti rashlađeni, posebice za vrijeme spavanja. Uz to, postoje stvari koje bi bilo dobro izbjegavati, a koje inače utječu na hormone. Kod nekih žena ovi savjeti mogli bi utjecati na promjenu stila života na bolje.

Ovo su još neki savjeti kako ublažiti valunge:

– nosite prozračnu odjeću i odjenite se slojevito

– prije spavanja se tuširajte hladnijom vodom

– izbjegavajte alkohol i cigarete

– smanjite unos prerađene hrane i rafiniranog šećera

– povećajte unos hrane bogate proteinima

– konzumirajte hranu bogatu vitaminom D

– jedite više manjih obroka i ne preskačite obroke

– pijte puno vode

– redovito vježbajte

– radite na smanjivanju stresa

Premda su valunzi naporan simptom menopauze, važno ih je shvatiti ozbiljno i raditi na tome da se promijene neke negativne životne navike čak i prije dolaska menopauze. Naime, brojna istraživanja su pokazala da žene koje iskuse valunge imaju povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara.

Pridržavanje zdravog i aktivnog načina života, sigurno će imati utjecaj na smanjenje tog rizika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.