Gljivične infekcije mogu stvoriti dugotrajne komplikacije: Evo kako ih liječiti

Zdravlje 19. lis 202014:38 > 14:47
Izvor: Pexels

Gljivične infekcije na koži se mogu pojaviti na raznim dijelovima tijela. To mogu biti gljivice na noktima, ustima, rukama, stopalima, vlasištu, vagini i sinusima. One nisu toliko opasne kao sustavne infekcije gljivama, no vrlo su neugodne jer su simptomi gljivične infekcije najčešće intenzivni i vidljivi ako se nalaze na dijelu kože koji je izložen pogledima.

Mogu biti uzrokovane dermatofitima čije se nuspojave vide najčešće na rukama, nogama i noktima. Uzrokovati ih mogu i kvasci od kojih je najznačajnija kandidoza koja stvara infekciju na sluznici i koži, ali može uzrokovati i sustavnu infekciju.

Kada je uzrok kandidoza?

Kandidoza je mikoza izazvana kvascem iz roda Candida koja uzrokuje promjene na koži i sluznici. Opasnija je od drugih jer može uzrokovati sustavnu infekciju koja može stvoriti dugotrajne poteškoće. Lakše napada na oslabljeni organizam što se može dogoditi uslijed bolesti poput AIDS-a, ali i kod dugotrajne terapije antibioticima te kod iscrpljenosti.

Kandidoze se razlikuju po mjestu nastanka:

Candidosis intertriginosa nastaje na području pazuha i drugih mjesta na kojima dolazi do trenja kože. Simptomi su pucanje kože, ljuštenje, crvenilo i svrbež.

Candidosis genitalis je upala vanjskog spolovila. Vaginalna gljivična infekcija kod žena izaziva crvenilo i pečenje vagine uz žućkasti iscjedak. Gljivična infekcija kod muškaraca izaziva crvenilo i oštećenje kože glavića uz pečenje, svrbež i bijele naslage.

Candidosis oralis nastaje na sluznici jezika, a može se proširiti na sluznicu nepca, jednjaka ili ždrijela. Odlikuje je pojava bijelih naslaga na tim područjima.

Upaljenost nokta i okolnog tkiva je ona upala kod koje je moguće istiskanje tekućine iz upaljenog područja.

Gljivična infekcija vlasišta

Osim kandidoze, uzrok gljivičnih infekcija mogu biti i dermatofiti (druge gljive u rodu Microsporum, Trichophyton i Epidermophyton). One najčešće stvaraju dvije vrste bolesti – tineu i tineu captis, a radi se o infekcijama na koži.

Gljivična infekcija na prstima tako se javlja sa simptomima ljuštenja, pucanja, crvenila pa i nastanaka mjehurića između prstiju ruku i nogu. Simptome pojačava znojenje. Ova se bolest često pojavljuje kod sportaša jer je zarazna, posebice kod osoba koje koriste zajedničke higijenske prostorije, zbog čega se često naziva atletsko stopalo.

Kod infekcije vlasišta se mogu vidjeti žarišta veličine kovanica na vlasištu koja sadrže sitne ljuske i nepravilno prelomljene vlasi. Osim ovog simptoma gljivične infekcije vlasišta, moguća je i pojava mjehurića s gnojnim sadržajem. Ova vrsta može se pojaviti i na noktima.

Vaginalna gljivična infekcija

Gljivične infekcije kod žena među najčešćim su razlozima posjeta ginekologu te se pojavljuju kod oko 75% žena barem jednom u životu. Ovdje se ne radi o spolno prenosivoj bolesti, premda je zarazna, pa je tako mogu dobiti i spolno aktivne žene i one koje nisu.

Candida je inače normalan dio rodnice kod velikog broja žena, no u malim količinama. Njen rast kontroliraju zdrave bakterije zbog kojih se ona ne razmnožava pretjerano. No, ako se iz nekog razloga ta ravnoteža poremeti, počne pretjeran rast i razmnožavanje, a shodno tome i razvoj gljivične infekcije.

Nastanku gljivične infekcije mogu pridonijeti:

 • kortikosteroidi
 • antibiotici
 • dijabetes
 • stres, iscrpljenost i neispavanost
 • reakcija na kozmetičke proizvode
 • hormonalna kontracepcija
 • menopauza
 • oslabljen imunitet

Najčešći simptomi vaginalne gljivične infekcije su crvenilo, svrbež te iscjedak iz rodnice koji se pojavljuje u većim količinama te je žućkasto bijel i sirast. Svrbež će se pojaviti na unutarnjoj strani vagine i području stidnih usana, ali moguće je da se proširi i na ostatak vaginalnog područja. Na mjestima gdje se osjeća svrbež bit će pristupno i crvenilo, a moguće je i blago oticanje. Moguć je i osjećaj pečenja za vrijeme mokrenja te bol i neugoda za vrijeme spolnog odnosa.

Gljivična infekcija kod muškaraca se također može pojaviti, no mnogo je rjeđa. Muškarci i žene mogu biti prijenosnici, no to je vrlo rijetko.

Liječenje gljivičnih infekcija

Za pravilno liječenje nužna je dijagnoza. Obratite se liječniku ako:

 • doživljavate simptome gljivične infekcije duže od dva dana
 • su simptomi prisutni i nakon korištenja antifungalne kreme
 • postoje drugi simptomi poput oticanja, svrbeža i umora
 • niste sigurni radi li se o gljivičnoj infekciji
 • su simptomi bili prisutni, nestali su i ponovno se vratili

Osim laboratorijskih pokazatelja, važno je shvatiti kronološki tijek bolesti jer se gljivične infekcije razvijaju sporo, a većina se pacijenata liječniku obraća tek nakon što simptomi postanu nesnosni.

Liječenje ovisi o lokalizaciji, to jest, mjestu na kojem se pojavljuje infekcija. Provodi se uporabom antimikotika koji dolaze u obliku krema, masti, otopina i posipa te se kao takvi primjenjuju na mjesto infekcije. Terapija obično traje oko mjesec do mjesec i pol dana.

Postoje i prirodni načini za liječenje gljivične infekcije. Za liječenje se mogu koristiti eterično ulje čajevca, eterično ulje čajevca za gljivice, kantarionovo ulje, ulje ljute metvice te mažurana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.