Crvena mokraća: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj gadan problem?

Zdravlje 21. svi 202115:37
Podijeli:
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Pojava krvi u urinu čest je uzrok nastajanja crvene mokraće što može ukazati na opasne zdravstvene probleme kod muškaraca i žena.

Normalna boja mokraće je zlatno-žuta, ali se može mijenjati ovisno o brojnim faktorima. Na boju urina može utjecati hrana, razina dehidracije organizma, kiselost organizma, lijekovi i bolesti. Crvena mokraća, doduše, stvara najveću zabrinutost jer se povezuje s krvlju.

Uzrok crvene mokraće – krv ili hrana?

Najčešći uzrok pojave crvene mokraće je krv u urinu ili hematurija. Ako se radi o tom uzroku, vjerojatno će se pojaviti i drugi simptomi. Osim pojave crvene boje urina, mogli biste osjećati:

Svi navedeni simptomi mogu ukazivati na upalu mokraćnog sustava ili pojavu bubrežnih kamenaca. Osim crvene mokraće, simptom bubrežnih kamenaca je i bol u donjem dijelu leđa koja se širi do prepona.

U nastavku donosimo moguće uzroke crvene mokraće te popratne simptome:

  • krv u urinu uslijed upale mokraćnog sustava koja se pojavljuje uz visoku temperaturu, bol i peckanje
  • bubrežni kamenci pojavljuju se uz simptome oteklina, boli u leđima te povišenim krvnim tlakom
  • upala bubrega koja se može prepoznati po simptomima poput povišene tjelesne temperature, boli i peckanja pri mokrenju
  • upala prostate ili povećana prostata kod muškaraca – uz simptome poteškoća pri mokrenju, često mokrenje i postupno pogoršavanje situacije
  • karcinom prostate ili u mokraćnom mjehuru – uz simptome učestalog mokrenja, bolova u slabinama i peckanje pri mokrenju
  • polipi mokraćnog mjehura imaju slične simptome kao i upala
  • lijekovi – nema drugih izraženih simptoma
  • hrana – nema drugih simptoma

Kada se crvena mokraća pojavljuje bez drugih simptoma moguće je da je nastala zbog korištenja lijekova ili određene hrane poput cikle ili rabarbare. No, ukoliko se pojavljuju i drugi simptomi poput peckanja ili boli, a mokraća nije potpuno crvena već crvenkasta, postoji šansa da se u njoj ipak nalaze eritrociti ili krv što ukazuje na upalu ili drugi zdravstveni problem.

U većini slučajeva je pojava crvene mokraće prolazna te je uzrok benigni, no pojava se u svakom slučaju ne smije ignorirati. Prilikom pojave crvenog urina razmislite o tome što ste konzumirali te provjerite moguće nuspojave lijekova koje uzimate.

Kako liječiti krv u mokraći?

Da bi došlo do izlječenja, doktor prvo mora ustanoviti o kojem se uzroku radi te onda njega tretirati. Prvo će biti potrebno napraviti dijagnozu urina, ali će se s pacijentom obaviti i razgovor o navikama, ponašanju mokraćnog sustava, učestalosti uriniranja i svim simptomima koje pacijent osjeća. Fizikalni pregled će pokazati druge simptome poput povišene tjelesne temperature, oteklina ili bolova. Nakon toga slijedi laboratorijska obrada urina i krvi. Kod muškaraca će se u ovom slučaju vršiti pregledi koji će otkriti PSA antigena koji je specifičan za prostatu kako bi se lakše otkrilo radi li se o raku prostate.

Ovisno o rezultatima pretraga nakon pojave crvene mokraće, pacijenta se može uputiti i na slikovne pretrage ili ultrazvuk, CT ili intravensku urografiju. Ovo su pregledi koji omogućuju detaljan pregled bubrežnog tkiva i mokraćnog sustava.

Ako se i nakon dužeg vremena pojavljuje crvena mokraća, a ne pronalazi se konkretan uzrok, liječnik bi pacijenta mogao uputiti na cistoskopiju. Radi se o endoskopskom pregledu mokraćnog mjehura gdje se pacijentu kroz uretru uvodi cistoskop i tada pregledava unutrašnjost mokraćnog mjehura. Cistoskopijom se mogu otkriti tumori u mokraćnom mjehuru. Pregled traje oko tri minute i malo je neugodan.

Liječenje crvene mokraće je usmjereno na rješavanje uzroka, no da bi bilo uspješno, nužno je reagirati na vrijeme i obratiti se liječniku čim se pojavi razlog za zabrinutost. Pravovremenom pretragom možete smanjiti bolove i druge simptome te nastaviti sa svojim životom bez poteškoća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar