Gastroenterolozi otkrili koje namirnice nikada ne jedu: “To skroz izbjegavajte”

Zdravlje 26. kol 202322:19 0 komentara
Unsplash

Vodeći stručnjaci za probleme poput nadutosti, crijevnih problema i raka debelog crijeva otkrili su koju jednu namirnicu nikada ne bi pojeli, a neke od njih bi vas mogle iznenaditi.

Dok se određene namirnice očekuju na ovoj listi, kao što su duboko pržena riba i piletina te prerađeni mesni proizvodi, druge – poput proteinskih pločica – pravo su iznenađenje.

Ove namirnice mogu uzrokovati nadutost, stvaranje plina, nelagodu i čak ozbiljne zdravstvene probleme.

Jedna od najneobičnijih namirnica na popisu bila je izbor dr. Harmony Allison – proteinske pločice. Ona tvrdi da su proteinske pločice visoko prerađene i da je bolje dobiti proteine iz drugih izvora.

Dr. Harmony Allison: Proteinske pločice

Jedna od najneobičnijih namirnica na popisu bila je izbor dr. Harmony Allison – proteinske pločice.

“Nikada ne jedem proteinske pločice. Skloni su intenzivnoj preradi i sadrže mnogo aditiva čija korist nije poznata”, izjavila je dr. Allison, gastroenterologinja u medicinskom centru Tufts. Preporučuje da proteine dobijete iz drugih izvora kao što su šalica mlijeka, porcija maslaca od kikirikija, orašasti plodovi ili sjemenke bundeve.

Dr. Reezwana Chowdhury: Crveno meso

Kada je u pitanju crveno meso, gastroenterologinja dr. Reezwana Chowdhury iz Johns Hopkinsa preporučuje da ga izbjegavate gotovo u potpunosti. “Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka debelog crijeva i polipa”, rekla je za Huffington Post.

Ako planirate konzumirati ove namirnice, važno je ograničiti količinu. Ciljajte na maksimalno 100 grama crvenog mesa dnevno, idealno ne više od jednom tjedno.

Dr. Simon C. Matthews: Gazirani napici

Gazirane napitke apsolutno ne preporučuju gotovo svi medicinski stručnjaci. Dr. Simon C. Matthews, gastroenterolog iz Johns Hopkinsa i član savjetodavnog odbora Vivante Healtha, nije iznimka.

“Iako možda djeluju bezopasno pri konzumaciji, ti napici su povezani s kroničnim stanjima poput dijabetesa i bolesti srca”, rekao je za Huffington Post.

Dodao je da također pridonose nadutosti, refluksu i podrigivanju.

Dr. Shilpa Grover: Bijeli kruh

Na kraju, direktorica programa za onko-gastroenterologiju u odjelu za gastroenterologiju bolnice Brigham and Women’s, dr. Shilpa Grover, preporučuje da izbjegavate bijeli kruh.

Razlog tome je što su prerađene žitarice loše za vašu probavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!