
Kalcifikacija je proces kada se u stanicama, međustaničnom prostoru, žilama ili organima nakupljaju kalcijske soli, a za posljedicu onda tkiva postaju čvrsta. Ovo može biti neugodno i izazvati određene simptome, ali i ozbiljne probleme. Ipak, postoji hrana protiv kalcifikata koja će smanjiti opasnost od ove pojave na primjer u krvožilnom sustavu. Potrebno je jesti raznoliko i unositi dovoljno vitamina, minerala i antioksidansa.
Oglas
Hrana protiv kalcifikata je vrlo važna za očuvanje tkiva, stanica i cjelokupnog krvožilnog sustava od nakupljanja kalcija.
Upravo zato je važno unositi dovoljno vitamina D, vitamina E i vitamina K, a veliku ulogu igraju i minerali poput cinka, magnezija ili selena, ali i drugi sastojci kao što su flavonoidi.
Što su kalcifikati?
Kalcifikati su nakupine kalcija koji se taloži u stanicama, tkivima, žilama ili organima. Ovo onda utječe na normalne procese u tijelu, a uz to se javlja i bol i neugoda. Nekada nakupine kalcija u tijelu mogu značiti samo odgovor tijela na upalu, ozljedu ili biološke procese i nisu opasne, dok u drugim slučajevima mogu utjecati na krvne žile i izazvati probleme.
Jednako tako je i opasan nedostatak kalcija koji može dovesti do oštećenja kosti, mišića i živaca.
Do kalcifikacije u tijelu dolazi iz više razloga. Zbog infekcija, prevelikog taloženja kalcija u krvi, zbog genetskih ili autoimunih poremećaja koji utječu na kosti ili zbog stalnih upala.
Hrana protiv kalcifikata
Kalcifikati u tijelu se mogu spriječiti ili smanjiti konzumiranjem određenem hrane. Prije svega tu su vitamini i minerali, ali i neki drugi sastojci.
1. Vitamin D
Smanjene količine ovog vitamina mogu dovesti do povećanog rizika od kalcifikacije koronarnih arterija, što može biti izuzetno opasno. Vitamin D se na primjer nalazi u lososu, mlijeku i gljivama.
2. Vitamin E i vitamin K
Vitamin E se nalazi u orašastim plodovima i biljnim uljima, a on smanjuje razinu kalcija u tijelu. Vitamin K, posebice vitamini K1 i K2 koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću, kupusu i u fermentiranoj hrani.
3. Magnezij i cink
Ova dva minerala su važni za procese u tijelu. Visoke doze magnezija imaju utjecaj na kardiovaskularno zdravlje jer smanjuje krvožilnu kalcifikaciju, dok visoke doze cinka smanjuju rizik od teške kalcifikacije abdominalne aorte.
4. Flavonoidi
Flavonoidi se nalaze u povrću kao što su luk i brokula, voću poput bobičastog voća i jabuka i pića poput čaja i vina. Oni su jaki antioksidansi.
5. Mediteranska prehrana
Osim navedenoga, kao pomoć u prevenciji kalcifikacije je odlična i mediteranska prehrana koja je bogata antioksidansima. Sukus ove prehrane su voće, povrće, maslinovo ulje, orašasti plodovi i vino.
Zaključak
Kalcifikati u organizmu mogu biti bezopasni, ali mogu i stvarati probleme. Ipak, oni se mogu spriječiti i držati pod kontrolom pravilnom prehranom. U prvom redu su to pojedini vitamini i minerali, kao i mediteranska prehrana.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas
Oglas