Oglas

Imate ih kod kuće

Hrana protiv kalcifikata: O čemu je točno riječ i zašto je mediteranska dijeta - idealna?

author
N1 Info
15. lip. 2025. 22:35
Unsplash, Vitamin D, hrana, ribe, kalcij, fosfor, zdravlja kostiju
Unsplash

Kalcifikacija je proces kada se u stanicama, međustaničnom prostoru, žilama ili organima nakupljaju kalcijske soli, a za posljedicu onda tkiva postaju čvrsta. Ovo može biti neugodno i izazvati određene simptome, ali i ozbiljne probleme. Ipak, postoji hrana protiv kalcifikata koja će smanjiti opasnost od ove pojave na primjer u krvožilnom sustavu. Potrebno je jesti raznoliko i unositi dovoljno vitamina, minerala i antioksidansa.

Oglas

Hrana protiv kalcifikata je vrlo važna za očuvanje tkiva, stanica i cjelokupnog krvožilnog sustava od nakupljanja kalcija.

Upravo zato je važno unositi dovoljno vitamina D, vitamina E i vitamina K, a veliku ulogu igraju i minerali poput cinka, magnezija ili selena, ali i drugi sastojci kao što su flavonoidi.

Što su kalcifikati?

Kalcifikati su nakupine kalcija koji se taloži u stanicama, tkivima, žilama ili organima. Ovo onda utječe na normalne procese u tijelu, a uz to se javlja i bol i neugoda. Nekada nakupine kalcija u tijelu mogu značiti samo odgovor tijela na upalu, ozljedu ili biološke procese i nisu opasne, dok u drugim slučajevima mogu utjecati na krvne žile i izazvati probleme.

Jednako tako je i opasan nedostatak kalcija koji može dovesti do oštećenja kosti, mišića i živaca.

Do kalcifikacije u tijelu dolazi iz više razloga. Zbog infekcija, prevelikog taloženja kalcija u krvi, zbog genetskih ili autoimunih poremećaja koji utječu na kosti ili zbog stalnih upala.

Hrana protiv kalcifikata

Kalcifikati u tijelu se mogu spriječiti ili smanjiti konzumiranjem određenem hrane. Prije svega tu su vitamini i minerali, ali i neki drugi sastojci.

1. Vitamin D

Smanjene količine ovog vitamina mogu dovesti do povećanog rizika od kalcifikacije koronarnih arterija, što može biti izuzetno opasno. Vitamin D se na primjer nalazi u lososu, mlijeku i gljivama.

2. Vitamin E i vitamin K

Vitamin E se nalazi u orašastim plodovima i biljnim uljima, a on smanjuje razinu kalcija u tijelu. Vitamin K, posebice vitamini K1 i K2 koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću, kupusu i u fermentiranoj hrani.

3. Magnezij i cink

Ova dva minerala su važni za procese u tijelu. Visoke doze magnezija imaju utjecaj na kardiovaskularno zdravlje jer smanjuje krvožilnu kalcifikaciju, dok visoke doze cinka smanjuju rizik od teške kalcifikacije abdominalne aorte.

4. Flavonoidi

Flavonoidi se nalaze u povrću kao što su luk i brokula, voću poput bobičastog voća i jabuka i pića poput čaja i vina. Oni su jaki antioksidansi.

5. Mediteranska prehrana

Osim navedenoga, kao pomoć u prevenciji kalcifikacije je odlična i mediteranska prehrana koja je bogata antioksidansima. Sukus ove prehrane su voće, povrće, maslinovo ulje, orašasti plodovi i vino.

Zaključak

Kalcifikati u organizmu mogu biti bezopasni, ali mogu i stvarati probleme. Ipak, oni se mogu spriječiti i držati pod kontrolom pravilnom prehranom. U prvom redu su to pojedini vitamini i minerali, kao i mediteranska prehrana.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama