Vitamin B6: Nedostatak utječe na cijelo tijelo, evo koja ga hrana ima najviše

Zdravlje 05. pro 202215:13 0 komentara

Kada govorimo i tražimo informacije o vitaminu B6, možemo ih pronaći pod nazivima piridoksin, piridoksal ili piridoksamin. Aktivan oblik je onaj nama najpoznatiji, a upravo on ima brojne pozitivne uloge u našem tijelu. Najvažniji je za metabolizam aminokiselina, glukoze i lipida.

Vitamin B6 bitan je za naš cjelokupni organizam, a posebice za zdravlje srca, zdravlje mozga i živaca te održavanje dobrog imuniteta.

Što je vitamin B6 i zašto je važan za zdravlje?

Vitamin B6 topiv je u vodi te ga se može pronaći u velikom broju namirnica koje često i konzumiramo na svakodnevnoj bazi. Osim kroz namirnice, vitamin B6 možemo dobiti i putem suplemenata te dodataka prehrani. Piridoksin je u svom aktivnom obliku vitamin B6 koji pomaže u metabolizmu više od 100 različitih enzima u našem organizmu.

Zaslužan je za poboljšavanje raznih tjelesnih funkcija uključujući razgradnju bjelančevina, ugljikohidrata i masti te održavanje normalne razine homocisteina. Homocistein je aminokiselina za kojeg se pokazalo da je povišena razina istog povezana uz pojavu koronarne bolesti srca te je nedavno prepoznat kao vodeći uzrok nastajanja moždanih i srčanih udara.

Za sada su najviše zabilježene pozitivne uloge vitamina B6 za ljudsko zdravlje po pitanju srca, neurološkog sustava i imuniteta. Tako se pokazalo da vitamin B6 pomaže kod raznih pojava koje ćemo objasniti u nastavku.

1. Očuvanje zdravlja srca

Niska razina vitamina B6 utječe na povećanje razine aminokiseline homocisteina koji je povezan s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Neka epidemiološka istraživanja pokazala su da uzimanje dodataka s vitaminom B6 može smanjiti razinu homocisteina. Tako primjerice postoji istraživanje koje pokazuje da žene koje su uzimale povećanu razinu vitamina B6 od onih koje su uzimale manju, imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti za oko 60 posto.

Međutim, Američka udruga za srčane bolesti ne predlaže uzimanje suplemenata s vitaminom B kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti jer podaci brojnih istraživanja ne pokazuju kontinuirane rezultate.

Istraživanje u Norveškoj je pokazalo kako se uzimanje dodatnog vitamina B6 ne može povezati s manjim rizikom od nastanka srčanih bolesti. Konkretno, istraživanje je provedeno na dvije skupine od kojih je jedna uzimala dodatke, a druga nije. Rezultati su pokazali da razlike između ispitanika i njihovog rizika nema.

Skupno istraživanje podataka dokazalo je također kako u brojnim studijama nema jasnih dokaza da bi uzimanje vitamina B6 moglo pomoći u smanjenju rizika od srčanog ili moždanog udara.

2. Poboljšanje kognitivnih funkcija

Smanjenjem razine homocisteina, na što direktno utječe vitamin B6 pokazalo se kao dobro za poboljšanje neuroloških funkcija. Konkretno, viša razina vitamina B6 pomaže za bolje djelovanje mozga, pamćenja i drugih kognitivnih funkcija. Pomaže i kod razvoja živaca i njihov pravilan rast. Ovo je posebno važno za osobe starije životne dobi jer je povećana razina homocisteina povezana s kognitivnim propadanjem kod starijih te kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Istraživanja su pokazala kako normalna razina vitamina B6 može pomoći ako želite bolju memoriju, raspoloženje i stvarati bolje rezultate testova. Međutim, ne postoje kontinuirani rezultati istraživanja te se pretpostavlja da niti kod ovog benefita ispitanicima nisu pomogli dodaci prehrani s vitaminom B6. Potrebna su daljnja istraživanja.

3. Utjecaj na reproduktivno zdravlje i hormonalnu ravnotežu

Vitamin B6 ima veliku ulogu u reguliranju različitih hormona u našem tijelu. Kao rezultat deficita vitamina B6 pokazala se hormonalna neravnoteža posebice po pitanju hormona estrogena i progesterona – bitnih hormona po pitanju reproduktivnog zdravlja. Smanjenje razine ovog hormona utječe na slabu kvalitetu sperme i jajašca. Vitamin B6 pomaže kod održavanja normalne razine progesterona i estrogena.

Osim toga, utječe na proizvodnju cervikalne sluzi koja je nužna za lakšu oplodnju. Ovaj vitamin utječe na luteinsku fazu menstrualnog ciklusa na način da potiče proizvodnju hormona koji ojačavaju unutarnji sloj maternice i tako poboljšava šanse za oplodnjom.

Jedan od problema koji se navodi kod manjka vitamina B6 je nepravilan menstruacijski ciklus upravo zbog loše hormonalne ravnoteže. Normalna razina utječe na regulaciju ciklusa.

S obzirom na to da je ljudsko tijelo iznimno ovisno o hormonima i njihovoj ravnoteži, pokazuje se kako vitamin B6, zbog svog utjecaja na hormone, može utjecati na brojne mehanizme u organizmu. Pokazalo se i da zbog hormonalnih poremećaja može doći do anksioznosti, depresije i neobičnih izmjena raspoloženja. Ovo pokazuje kako vitamin B6 zapravo ima utjecaj i na ponašanje.

4. Ojačavanje imunološkog sistema

Manjak vitamina B6 se, posebice kod starije populacije, može povezati s lošijom funkcijom imunološkog sustava. Konkretno, smanjena razina ovog vitamina može se povezati sa smanjenom proizvodnjom limfocita te proteina važnih za imunološki sistem. Dokazano je da se prilikom podizanja razine vitamina B6 na normalnu razinu normaliziraju razine limfocita i navedenog proteina. Ovo dokazuje da je vitamin B6 važan faktor za dobro funkcioniranje imuniteta.

VEZANE VIJESTI

5. Borba protiv tumora

Sustavni pregled epidemioloških i kliničkih studija promatrao je odnos unosa vitamina B6 i svih vrsta raka. Pokazalo se da su visoki unos hrane s vitaminom B6 i više razine B6 u krvi značajno povezane s nižim rizikom od svih vrsta raka, a ponajviše od raka probavnog sustava. Međutim, kada je procijenjen ukupni unos vitamina B6 iz hrane i dodataka, kliničke studije nisu otkrile zaštitni učinak dodataka B6.

Ipak, dodaje se kako je mogući razlog tomu što rak nije bio glavni ispitivani ishod, odnosno, da su utjecali parametri koji su zabilježeni.

Vjeruje se da vitamin B6 igra ulogu kod raka debelog crijeva kroz svoju enzimsku aktivnost koja može smanjiti oksidativni stres i širenje tumorskih stanica. Nedostatak vitamina B6 povezan je s kroničnim upalama koje su čimbenici rizika za rak debelog crijeva.

Cjelokupna analiza istraživanja vezanih uz vitamin B6 i pojavu raka nije otkrila da dodaci prehrani s B6 vitaminom mogu utjecati na smanjenje rizika od raka debelog crijeva. Drugi čimbenici poput zdravog načina života, unos drugih vitamina i viša razina tjelovježbe su imali dobre pokazatelje.

Hrana s vitaminom B6

Prije nego počnete konzumirati dodatke prehrani s ovim vitaminom, preporučuje se povećati unos hrane koja ga sadrži u dovoljnim količinama. Riječ je o namirnicama koje ćete vrlo lako upisati u svoj svakodnevni jelovnik, a neke od njih vjerojatno već i koristite. Bilo bi dobro što veću količinu navedenih namirnica konzumirati u svakom obroku kroz dan.

Hrana s vitaminom B6:

– slanutak

– goveđa jetra

– tuna, losos

– piletina i puretina

– banane, papaja, naranče

– zeleno lisnato povrće poput špinata

– pšenične klice

– kvasac

– avokado

– soja i edamame

– suho voće

Sve ove namirnice lako su dobavljive i od njih se mogu pripremati ukusna jela. Uz malo truda unijet ćete kvalitetne razine vitamina B6 u organizam i tako iskusiti sve njegove prednosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!