Hrana za dobar vid: Najbolje namirnice koje imaju snažne prednosti za vaše oči

Zdravlje 11. stu 202215:38
Pexels

Dobro je poznato kako određena hrana ima pozitivne učinke na određene dijelove tijela. Jednako tako je i poznato kako je mrkva povrće za koje se oduvijek govori da je dobra za vid.

Koja se sve hrana za dobar vid može konzumirati i zašto je toliko važna za vaše zdravlje, saznajte u nastavku.

Hrana za dobar vid

Neke namirnice će zbog svojih vitamina i minerala imati poseban utjecaj na vid i trebalo bi ih uvrstiti u svakodnevne obroke. Ovdje spada hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline, lutein, cink, vitamine C i E.

Evo u kojim namirnicama ima najviše ovih vitamina i minerala:

1. Crvena paprika

Crvena paprika sadrži puno vitamina C koji je dobar za žile u očima. Osim u paprici, vitamina C ima i u limunima, grejpu, kiviju, šipku, cvjetači,… Važno je da se sve ove namirnice jedu sirove jer se predugom termičkom obradom na previsokim temperaturama njihova djelotvornost može smanjiti.

VEZANA VIJEST

2. Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat, ali i brokula, prokulice, zelena salata, kukuruz i grašak sadrže lutein i zeaksantin koji su antioksidansi, a koji poboljšavaju vid i sprječavaju pojavu bolesti oka. Ova dva antioksidansa se nalaze i u voću, ali i u žumanjku jaja.

3. Povrće bogato beta karotenom

Ovdje spadaju mrkva, batat, breskve i dinja. Beta karoten je važan za noćni vid, odnosno za prilagođavanje očiju na tamu.

4. Grah i mahunarke

Osim brojnih drugih prednosti, grah i mahunarke će jednako tako pomoći očima da se prilagode mraku. Ovdje spadaju gotovo sve vrste graha, kao i leća i slanutak.

5. Losos i tuna

Losos, tuna, sardine i druge masne ribe su bogate omega – 3 masnim kiselinama koje štite oči od pojave glaukoma, odnosno do stanja koje oštećuje očni živac, a ako se ne tretira može dovesti i do sljepoće.

6. Orašasti plodovi i sjemenke

Osim riba i orašasti plodovi sadrže omega – 3 masne kiseline, kao i vitamin E koji štiti oči od bolesti koje dolaze starenjem oka. Osim orašida i određene sjemenke imaju iste sastojke, a ovdje spadaju chia sjemenke, sjemenke lana i sjemenke konoplje.

Koje količine hrane su potrebne za dobar vid?

Kada se govori o količinama, kako bi se spriječila pojava bolesti očiju, potrebno je uzimati ove namirnice svakodnevno u idućim količinama:

– 500 mg vitamina C

– 10 mg luteina

– 2 mg zeaksantina

– 80 mg cinka

– 400 mg vitamina E

Koje bolesti se mogu spriječiti hranom za dobar vid?

Osim što će navedene namirnice imati mnoge prednosti na cijeli organizam, jednako tako će doprinijeti zdravlju očiju.

Točnije, spriječit će pojavu određenih bolesti kao što su siva mrena, a pomoću njih olakšat će se i problemi koji dolaze sa starenjem, kao što su glaukom, suhoća očiju ili lošiji vid po noći.

Zaključak

Određena hrana, pretežito voće i povrće, sadrži razne vitamine i antioksidanse koji su i više nego važni za zdravlje očiju. Kako bi hrana za dobar vid imala utjecaja, važno ju je što više uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar