Zdravlje očiju je bitno: 6 savjeta kako da vaš vid ostane zauvijek zaštićen

Zdravlje 25. sij 202115:36 > 15:36 0 komentara
Pixabay

Oči su važan dio tijela koji bi trebalo zaštiti i očuvati njihovo zdravlje. One hvataju svijetlost i osiguravaju da vidimo čistu sliku. Oči su također vrlo osjetljive te bi im trebalo pridavati nešto više pažnje.

Kako bi oči bile zdrave potrebno je jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima, ali jednako tako i redovito odlaziti na preglede kod oftalmologa.

Evo još nekih savjeta kako očuvati zdravlje očiju.

1. Pazite na prehranu

Hrana bitno utječe na sve organe u tijelu, a samim time i na oči. Važno je jesti namirnice koje su bogate vitaminima i mineralima. Posebno su važni omega 3 masne kiseline, vitamin C, vitamin E te cink koji sprječavaju pojavu mrene, koja vodi do oslabljenja vida, a nalaze se u zelenom povrću kao što su špinat i kelj, u ribama kao što su tuna i losos te u jajima, orašastim plodovima, agrumima i grahu. S druge strane vitamin A je važan jer njegov nedostatak izaziva sljepoću te suhoću oka. Ovaj vitamin se nalazi mliječnim proizvodima, žumanjcima i jetri.

2. Prestanite pušiti

Pušenje je štetno za zdravlje, ali i za vaše oči. Osobe koje puše su u većoj opasnosti od razvoja mrene, ali i od oštećenja vidnog živca. Nije lako prestati pušiti odjednom, ali važno je biti uporan i postepeno smanjivati broj popušenih cigareta. Ovo je posebno važno kod starijih ljudi, jer se zdravlje očiju pogoršava sa starosti.

3. Zaštitite oči

Kada izlazite na sunce, obavezno na oči stavite sunčane naočale. Naočale štite oči od UV zraka, a kod izbora je važno tražiti one koje blokiraju 99 do 100 posto UVA i UVB zraka. Također, kada radite bilo kakve poslove koristite zaštitne prozirne naočale kako prašina ili komadi materijala ne bi završili u oku i oštetili ga. Kod nekih sportova naočale su obavezne i nemojte to shvaćati olako.

4. Naočale s premazom

Ako nemate dioptriju, a puno vremena provodite ispred računala možete kupiti naočale sa zaštitnim zeleno-plavim premazom koje sprječavaju umaranje očiju. Također, uvijek se udaljite od ekrana koji mora biti u razini s očima, a preporuča se i povremeni odmor i skretanje pogleda svakih 20 minuta.

5. Pregledajte oči

Kada primijetite da vam se vid pogoršao ili da su vam slova postala mutna, posjetite oftalmologa i napravite pregled očiju. Važno je odmah reagirati kod prvih promjena na očima kako bi se lakše liječilo stanje i ispravila dioptrija.

6. Pazite s lećama

Ako nosite kontaktne leće, pazite na higijenu pri vađenju i stavljaju leća. Prije i poslije stavljanja leća operite ruke te pravilno skladištite leće i mijenjate ih redovito.

Kako prepoznati probleme s očima?

Ako se ne pazi na oči, može doći do mnogo različitih stanja i bolesti. Najčešći problemi su konjuktivitis (upala očne spojnice), zatim alergije, mrena (zamućenje leće oka koje vodi do slabijeg vida) i glaukom (bolest koja oštećuje vidno polje i živce u oku te je uzrok sljepoće). Neki od simptoma mogućih problema s očima su:

· Zamagljenost vida

· Bljeskovi

· Iritacija

· Bol

· Crvenilo

· Suhe oči

· Suzne oči

· Gubitak vida

Potrebno je odmah kontaktirati liječnika koji će dijagnosticirati o čemu se radi i odrediti pravu terapiju. Bolesti oka se najčešće liječe raznim kapima ili umjetnim suzama, dok će kod većih komplikacija biti potrebna operacija.

Zaključak

Mnogi ljudi zdravlje očiju uzimaju zdravo za gotovo i ne odlaze na redovite preglede što se kasnije može pokazati kobnim. Određeni simptomi kao što su zamagljeni vid, bol, crvenilo i iritacija se ne bi smjeli ignorirati jer to može biti znak jedne od bolesti očiju.

Prije svega, važno je očima dati puno više pažnje, paziti na prehranu, zaštiti ih sunčanim ili po potrebi zaštitnim naočalama te kod pojave prvih problema posjetiti oftalmologa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.