Imate hranu kojoj ne možete odoljeti? Ovo je hrana koja najviše izaziva ovisnost

Zdravlje 09. kol 202211:40 > 12:15 0 komentara

Ako ste se ikada zapitali zašto ne možete prestati jesti pizzu, znanost ima odgovor - dopamin. Kemikalija (neurotransmiter) zbog koje se osjećamo dobro oslobađa se u mozgu i ima značajnu ulogu u tome zašto određene namirnice na nas djeluju toliko primamljivo.

Naime, kad jedemo nešto što ima dobar okus ili nam pruža zadovoljstvo, naš mozak oslobađa dopamin koji nam pomaže da se osjećamo dobro, sretno i nagrađeno jer radimo nešto lijepo, u ovom slučaju jedemo ukusnu hranu. Zbog toga toliko žudimo za nekim namirnicama iako nisu uvijek najzdraviji izbor, piše Živim.hr.

vezana vijest

Hrana koja najviše izaziva ovisnost

Pizza je hrana koja najviše izaziva ovisnost, prema novoj studiji na Sveučilištu Michigan. Sadrži neodoljivu kombinaciju ugljikohidrata (šećera) koji će trenutačno pokrenuti sustav nagrađivanja našeg mozga kada je jedemo. Osim pizze visoko na popisu namirnica kojima ne možemo odoljeti su i čokolada, sladoled, pomfrit, keksi, čips i cheeseburger.

Centar za nagrađivanje mozga odgovorit će na jedenje hrane iako u njoj možda uopće nema nutritivne vrijednosti zato što određene namirnice izazivaju veću ovisnost od drugih na temelju njihove sposobnosti stimuliranja dopaminskih receptora u mozgu.

Ovisnost o hrani?

Ovisnost o hrani nije službena medicinska dijagnoza, iako su ovisnička ponašanja u prehrani povezana s ozbiljnim zdravstvenim stanjima uključujući pretilost, prejedanje, dijabetes, srčane bolesti, depresiju i rak. Neki stručnjaci tvrde da hrana izaziva ovisnost, a neki da ne.

Potrebno je više istraživanja, ali jedenje nalik ovisnosti stvarnost je za mnoge ljude i može utjecati na njihovo zdravlje, samopoštovanje i kvalitetu života na mnogo negativnih načina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.